Громадяни, які постраждали від дій шахраїв, створюють інтернет - спільноти, де викривають злочинців, які обдурюють українців.

Приміром, вже протягом тривалого періоду часу в Україні діє сайт Ktozvonit.com, де можна за номером телефону дізнатися, хто вам телефонував, завдяки відгукам українців.

Виявляється, що саме такий вид шахрайства є найбільш поширеним зараз в Україні. Люди пишуть, що часто саме телефонний тероризм є найрезультативнішим видом злочинів серед обманутих українців. Злочинці діють за такою схемою: телефонують батькам або родичам своєї "жертви" та повідомляють, що людину затримала поліція (трапилась аварія, крадіжка в магазині, допомога постраждалому тощо), і просять терміново переказати кошти на карту банку, щоб питання вдалося швидко вирішити. За такою схемою щороку вдається видурити гроші у понад 500-600 українців.

Читати також: Українців "розвели" на дешеві норкові шуби

В реєстрі Ktozvonit.com зараз налічується понад 15 тисяч номерів, які помічені, як шахраї.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Також активно розвиваються соціальні групи в мережах Фейсбук, Вконтакте, де можна дізнатися на рівні області або ж маленького району, хто спеціалізується на інтернет - злочинах та шахрайстві.

Приміром, у Києві діє фейсбук-спільнота "Увага-аферисти, шахраї, злодії", де кожен бажаючий мешканець Деснянського району може дізнатися про недобросовісних українців, які займаються шахрайством.

В останньому повідомленні на сторінці користувачі розповідають про аферисів, як ходять по домівках та пропонують встановлення металопластикових вікон німецького виробника "Ротта". Націлюються злочинці переважно на самотніх пенсіонерів. Також повідомляють про інтернет-аферистку, яка спеціалізується на виготовленні упаковки. Дівчина бере аванс, а потім закриває сайт, створюючи на його місці новий.

Нагадаємо, щороку в Україні від дій аферистів страждає до 50 000 українців. Більшість злочинів так і не вдається розкрити через відсутність системної програми боротьби з кіберзлочинністю.