Торік на третину поменшало турфірм, які організовують поїздки за кордон та по Україні, підрахували в Турасоціації України. 1 січня 2014 року працювало 3885, а зараз — 5374.

- Багато позакривалося через банкрутство. На туристичний бізнес вплинули всі чинники, які відбулися за останній рік з Україною. Це війна, втрата купівельної спроможності українців і зникнення курортної зони у Криму. Туристичні подорожі — це сфера розваг. Бізнес, побудований на ній, у кризу страждає першим, - говорить "Знай" Олена Верещагіна із туристичної компанії "Сантревел".

Що стало основною причиною занепаду турбізнесу?

- Курс долара. Вартість путівок через подорожчання американської валюти зросла утричі. Якщо два роки тому до Єгипту на тиждень можна було злітати за 8 тисяч гривень і поселитися там у 4-зірковому готелі, то зараз — за 24. Тому сімейні люди середнього достатку одразу перестали бути нашими постійними клієнтами. Зараз літають переважно заможні.

Матеріал за темою У кризу найвигідніше займатися перепродажами

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Власники турфірм не передбачали валютних ризиків?

- Багато хто передбачив, взяв кредит у банку і викупив наперед у туроператорів сотні путівок за старим курсом. Потім поступово підвищував ціни, не втрачаючи постійних клієнтів. Деякі різко переключилися на співпрацю із власниками садиб у Карпатах, Одеській області й організували там літній відпочинок.

Туризм в межах України став активнішим?

- На жаль, ні. 35-40 відсотків наших постійних туристів це були мешканці Польщі, Чехії, Словаччини. Вони їздили здебільшого у Львів та в Карпати. Німці, американці, англійці та фіни полюбляли тури Дніпром на кораблі із зупинками у визначних місцях та у Криму. Росіяни, білоруси, молдавани їздили у Крим, Одесу, Херсонщину. Тепер з усіх іноземців їздять хіба що поляки. У Крим ніхто не потикається, бо його забрали росіяни. Європейці й американці бояться й наближатися до України. Думають, тут по всій території війна. Особливо іноземців поменшало після того, як російські найманці збили малайзійський літак.

Ви б радили зараз відкривати туристичну фірму?

- Якщо відкривати, то за двох умов — або ви маєте хорошу базу контактів із власників садиб на Закарпатті, Чернігівщині та Прикарпатті, або маєте чудові стосунки із власниками процвітаючих 7-10 фірм чи підприємств. У першому випадку ви забезпечите якісний і недорогий відпочинок для клієнтів. Бо господарі компактних будинків відпочинку зараз охоче йдуть на компроміси. Можна також шукати контакти в Одеській області. У другому випадку, ви можете продавати підприємствам знайомих по 20-30 путівок у рік за зниженою на 3-5 відсотків ціною. Путівками за кордон часто дають бонуси найкращим працівниками. Матимете постійні замовлення.

Коли можна розраховувати на поновлення туристичного бізнесу в Україні?

- Рано чи пізно він відновиться. Але як швидко — залежить від влади. Зараз президент і уряд роблять все, аби заморозити конфлікт із Росією, зробити його постійним і звичним явищем. На жаль, щоденна статистика про вбитих наших військових і мирних жителів не надихають іноземних туристів. Та й Україна не Ізраїль. Тут немає тропічного клімату, дотримання законів на всіх рівнях і хорошого економічного рівня. Ще трохи так поживемо, в українців не буде за що їздити у сусідню область.

Матеріал за темою Почати бізнес можна з виделок і ножів

Скільки часу потрібно на відновлення турбізнесу за позитивного та негативного сценарію?

- Якщо курс вже не змінюватиметься, влада за літо форсованими методами вижене росіян з Луганської, Донецької області та поверне Крим. Навіть якщо не поверне, а просто випалить там все військовою технікою чи потопить його, і при цьому Путін не піде на Україну - то вже через рік в Україні буде туристичний бум. Грошовиті європейці й американці люблять сучасні казки про добро і зло. В Україні матимуть нагоду пересвідчитися на прикладі реальної перемоги над злом. Щось подібне було після перемоги Майдану. За негативним сценарієм, можуть бути наступи росіян далі, більше диверсій. Через це валюта щодня скакатиме. Люди біднішатимуть і турбізнес, якщо й оновиться, то років за 7-8.