Кабінет міністрів України сформував споживчий кошик пересічного українця ще в 2000 році. З того часу склад його не переглядався. Багато хто нарікає на те, що продуктовий кошик занадто малий для потреб українців і його необхідно терміново змінити.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися"Знай" поспілкувалася з Людмилою Денисенко - доктором-дієтологом, членом Національного товариства дієтологів і з'ясував - наскільки уряд "перегодовує" українців.
- Що пропонує уряд до столу пересічного українця і наскільки це поживно і корисно?
- Споживчий кошик українця з погляду дієтолога, виглядає дивно. Якщо оцінювати калорії- то їх у надлишку. Але не можна сказати, що пересічного українця уряд балує. В кошику нема збалансованості - переважають вуглеводи, та ще й рафіновані. Крім цього, багато тваринного жиру, а кисло-молочних продуктів - не передбачено взагалі.
Читайте також: Amazon засудить тисячу людей за брехливі відгуки
- Яка кількість калорій оптимальна для споживання?
- В день для кожного українця уряд передбачає 2790 калорій. Але є фізіологічні норми, на які ми досі орієнтуємося. Для працівників розумової праці - 2100- 2400 калорій в залежності від віку. Для тих, хто працює фізично - 2500 до 2800 калорій в день - чоловікам, для жінок - 2100 - 2200 калорій.
Людям похилого віку рекомендується 2000 калорій для чоловіків і 1975 для жінок.
Так що важко визначити на, кого з працездатних людей розрахована цифра калорій, оприлюднена урядом.
- Що потрібно прибрати або додати в продуктову корзину?
- Зменшити кількість пшеничного хліба і пшеничного борошна. Передбачених 800 гр. муки і 5,2 кг хліба - забагато. Потрібно прибрати маргарин, зменшити кількість рису, а збільшити гречку і вівсянку. Цукор і кондитерські вироби також необхідно зменшувати - цукру передбачено 2 кг, а солодощів трохи менше 1 кг.
А з овочами в кошику біда! Уряд запланував 8 кг картоплі на місяць і трохи більше 6 кг інших овочів. По-перше, цього мало. По-друге, влада "вписала" у кошик капусту. Але думаю, крім білокачанної, навряд чи передбачили кольорову, брокколі, савойську.
Біда і з фруктами - їх нам "прописали" всього 5 кг на місяць. Сухофруктів взагалі - 300 гр. А ось спецій, чаю, кави і солі в кошику взагалі немає!
- Найболючіше питання - а як на рахунок м'яса?
- З м'ясом теж погано. На місяць передбачено - 1,2 кг яловичини, 700 гр свинини, 1 кг птиці, 200 гр сала і 800 гр ковбасних виробів.
Свинина "наш" генетичний продукт, а нам "наказують" всього 2,5 кг сала на рік! Акцент на птицю - це корисніше і дешевше. Сала - не менше 300 гр в місяць.
Читайте також: На Херсонщині через блокаду Криму накопичилося 30 тис. тонн овочів
- Не так давно в ЗМІ була інформація про те, що українці харчуються краще за всіх в СНД. Це правда?
- Рейтинг складали люди, далекі від реалій життя. Так, вибір продуктів у нас відмінний. Якість - на рівні. Але скільки людей в Україні можуть їх собі дозволити, харчуватися якісно і повноцінно? Я коли говорю про авокадо або норвезького оселедця, розумію, що мої рекомендації, м'яко кажучи, "не для всіх" ... А тому не варто тішити себе надіями ...
- Багато хто зараз повертаються до національної кухні. Наскільки корисні пиріжки, вареники, борщ?
- Перед європейцями у нас хваляться борщем, салом, горілкою і варениками. І все! Тим часом, українська кухня дуже різноманітна - навіть переїжджаючи з регіону в регіон можна побачити безліч витребеньок.
Національними стравами можна нагодувати смачно і ситно, при цьому без шкоди фігурі і вони нам ближче генетично.