21 січня 2015 року, в розпал кривавого протистояння на Майдані, три ченці Києво-Печерської лаври - отці Мелхіседек, Гавриїл і Єфрем - вийшли до протестуючих. Озброївшись іконами і Хрестом, вони встали між ворогуючими сторонами і закликали помолитися, зупинити кровопролиття і покаятися.

Фото трьох чорноризців, які не побоялися повстати проти цілої системи, облетіло тоді багато світових ЗМІ. Його опублікували православні сайти в десятках країн.

Після декількох годин молитов і стояння на морозі, зіткнення дійсно припинилися. До ченців почали підтягуватися й інші православні священики. Вони і змінили змерзлих святих отців.

Читайте також: Андріївську церкву у Києві реставрують за чотири мільйони (фото)

Один з них - архімандрит Аліпій (Світличний). Зараз він служить настоятелем храму святих апостолів Павла і Петра в Києві та згадує ті події.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ченці вийшли о дев'ятій ранку. Закликали завершити конфлікт і покаятися. І агресія припинилася. Я захоплювався ними! Ці люди просто зірвалися і пішли з хоругвою і з Хрестом в саме пекло ", - розповів отець.

В УПЦ МП зазначили, що такі дії ченців - були їх самостійної ініціативою. А про те, що священики цієї конфесії знаходяться на Майдані, в керівництві УПЦ дізналися тільки через кілька годин.

"Я змінив святих отців в обід. Наступного разу приїхав ближче до півночі і залишився на ніч. Для нас було дуже важливо стояти там цілодобово. Зіткнення припинилися. Ми прочитали полуночницю. Потім стали співати все, що тільки пам'ятали - Христос воскресе, Богородице Діво, тропар Миколі Чудотворцю, Отче наш ", - ділиться спогадами Аліпій.

Найбільше батюшка запам'ятав нічне чергування. На вулиці мороз, на Майдані шумно - стукали по бочках протестувальники, кийками по щитах силовики. Читаючи молитви, священики насилу чули навіть самих себе. Хтось із барикад приніс священикам дерев'яний піддон, на який вони встали, щоб було легше переносити мороз.

Читайте також: Віряни УПЦ перекрили трасу Київ-Чоп (фото)

Протестуючі були налаштовані дружелюбно - пригощали священиків чаєм, допомагали переходити через барикади, спілкувалися. Правда були і ті, хто кричав "москальського попа геть!"

Отець В'ячеслав Дятлов приніс з собою в ту ніч на Майдан ікону Нерукотворенного Спаса і нею постійно намагався зупинити всі агресивні витівки.

"Скрізь вибухи, як на війні. Уявіть собі, як було там молитися! ", - описав свої відчуття тієї ночі отець Аліпій.

У ту ніч протестуючих почали поливати зі шланга водою.

"Беркут" обстрілював активістів з травматичної зброї. Вони повинні були стріляти по ногах. Але не впевнений, що саме так і робили. Через барикади ніхто по ногах не цілився ... ", - говорить батюшка.

Він зізнався, що на барикадах, серед протестуючих, він не побачив жорстокості.

"Там були досить позитивні люди. Ми спокійно ходили по барикадах. Скрізь зустрічали шанобливе ставлення до духовенства ", - зазначає архімандрит.

Але вранці наступного дня протистояння розгорілося до такої міри, що духовенству довелося піти.

"Я тоді був дуже радий, що хоч в ту ніч нам вдалося стримати насильство. Якби тоді до нас вийшло б все інше духовенство і встало між протиборчими сторонами - упевнений, все було б інакше. Ніхто не посмів би навіть камінчик кинути. Може і "Небесної сотні" не було б .... Зараз це особливо боляче", - говорить архімандрит Аліпій.