Україна посідає 4 місце серед держав, які експортують зброю. Якщо виробники з інших галузей шукають світові ринки збуту і намагаються вийти на європейські та азіатські ринки, то українська зброя останнім часом успішно продається у всьому світі.

Проте чоботар в підсумку виявляється без чобіт. Адже вартість кожної одиниці нової техніки становить кілька мільйонів доларів. Тож на озброєння української армії нова українська техніка надходить не в тих обсягах, в яких потрібна.

"Знай" "поцікавився, що пропонують наші зброярі на світовому ринку.

Танк "Оплот" (Т84-У)

Розроблений Харківським конструкторським бюро з машинобудівництва імені О.О. Морозова танк вважають одним з найкращих у світі. За технічними характеристиками "Оплоту" поступаються новий російський Т-30 і німецький "Леопард".

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Конструктори вдосконалили кожну деталь. У"Оплота" нова вежа, тепловізійний приціл, комбінована система захисту, пасивна броня, динамічний захист, комплекс оптико-електронної протидії "Варта" і двигун потужністю 1200 кінських сил.

Розробники стверджують, що танк відмінно працює при високих температурах, а завдяки системам захисту екіпаж танка може і не відчути попадання кумулятивного снаряда по машині.

Танк "Булат" (Т-64БМ)

Зроблений на базі старого танка Т-64, який досі стоїть на озброєнні в української армії. Щоб змоделювати "Булат", розробники взяли за основу моделі радянських Т-64А і Т-64В, а тоді ще й забезпечили потужнішим двигуном, додатковим захистом і 125-мм гарматою.

Модернізований "Булат" нічим не поступається російським танкам, а за можливостями ведення бою в нічний час його прирівнюють до американської машини "Абрамс".

Читайте також: "Вартість долара залежатиме від військових дій на Сході" - експерт

Ракета-носій "Зеніт-3SL"

Розроблена конструкторським бюро "Південне" ім. Янгеля і виготовлена на "Південмаші" у Дніпропетровську. Це двоступенева ракета-носій та розгінний блок. За допомогою такого засобу можна вивести на орбіту що завгодно. На низькі навколоземні орбіти ракета здатна доставити до 15 тонн вантажу, на перехідні орбіти доставить до 6 тонн вантажу, а на геостаціонарні - до 4 тонн.

У 2011 році ракета успішно вивела на орбіту космічний апарат "Atlantic Bird 7" з плавучої платформи "Odyssey" в Тихому океані. Відтоді інтерес до українських ракет не згасає.

Гелікоптер МСБ-2МО

Спільна розробка підприємства "МоторСіч" із Запоріжжя, державного об'єднання "Комунар" з Харкова та Вінницького авіазаводу. Конструктори вдосконалили радянську версію МІ-2: розробили новий двигун, пілотно-навігаційний комплекс, переобладнали салон і фюзеляж.

Всюдихід КрАЗ-5233 "Спецназ"

З 2011 року перебуває на озброєнні української армії. Такий всюдихід призначений не лише для доставки особового складу, а й для оперативного транспортування снарядів. Може перевозити до 6 тонн будь-якого вантажу, розвиває швидкість до 120 кілометрів/годину і здатний ходити під ухилом в 35 градусів. Розробник - Кременчуцький "АвтоКрАЗ".

Радіолокаційна станція "Малахіт"

Вже прийнята на озброєння українською армією. Нова станція складається з невеликого радара, антени, дизельних блоків і апаратної станції. Все це базується на КрАЗі. Нова станція не лише виявляє цілі і видає їхні координати, а й повідомляє параметри руху. Може визначити військові сили якої держави управляють об'єктом, супроводжує мета за допомогою цифрового сигналу.

"Малахіт" здатний бачити одночасно до 250 об'єктів на відстані до 300 км, що рухаються зі швидкістю до 1000 км-год. Зараз станції потроху замінюють застарілі радари.

Виробляє станції столичне підприємство "Укрспецтехніка"

Читайте також: Польща отримає американські зенітки та французькі вертольоти

БТР-4МВ

Новітня розробка Харьківського конструкторського бюро імені Морозова. Конструктори не втомлюються вдосконалювати старий БТР-4. Раніше бронетранспортер з цієї ж серії БТР-4Е був прийнятий на озброєння армією України, але прогрес на місці не стоїть. Тепер бронетранспортер може діяти в умовах застосування ворогом зброї масового ураження, перевозити габаритні вантажі, працювати для морської піхоти.

Долає перешкоди зі швидкістю 10 км/ год і здатний вистояти при інтенсивному обстрілі автомобіля з відстані до 0,5 км.

Бронетранспортер "Дозор-Б"

Багатоцільовий колісний транспортний засіб - розробка Харківського конструкторського бюро імені Морозова. Бронетранспортер може працювати повністю автономно. В ньому є моторно-трансмісійний відсік і житловий, броньований корпус та броньоване скло. Також дно з броньованої сталі, яка захищає від мін, фільтровентиляційна установка, системи опалення та кондиціонування.

Надалі на основі "Варти" планують зробити кілька спеціалізованих БТРів - для піхоти, військової розвідки, санітарний БТР, БТР-носій зброї, автомобіль радіаційно-хімічно-біологічної розвідки, командно-штабний броньований автомобіль.

Ракетний комплекс "Стугна-П"

Протитанковий ракетний комплекс, який розробило державне Київське конструкторське бюро "Луч". ПТУР створений на базі комплексу танкового керованого озброєння "Стугна". Експортує Україна його під іншим найменуванням - "Скіф".

Читайте також: Продані бойовикам гвинтокрили літали на Коморах (розслідування)

Гвинтівка "ФОРТ"

Зброю виготовляють на Вінницькому збройовому заводі на базі ізраїльських зразків. Має калібр 5,56х45 і вражає ворога на відстані до 500 метрів. Корпус виготовлений з ударостійкого пластика і армований сталлю, завдяки чому вага у рушниці відносно невелика. Додатково може бути укомплектована ліхтарем, лазерним цілевказівником, оптичним прицілом і приладом нічного бачення.

Станція радіотехнічної розвідки "Кольчуга-М"

Спільна розробка Донецького національного технічного університету, київського підприємства "Сатурн", полтавського підприємства "Елсіс", компанії "Орізон" з міста Сміла Черкаської області, конструкторського бюро "Іскра" з Києва та Кременчуцький автомобільного заводу.

Старі, добрі "Кольчуги" стояли на озброєнні ще в СРСР. Ця пасивна система здатна виявляти і розпізнавати наземні та повітряні цілі. Саму систему важко виявити традиційними способами. У 2001 році СТР була прийнята на озброєнні України. З 1987 по 2003 рік таких станцій в різних варіаціях і модифікаціях виготовили 76. Частина з них залишилася в Україні, частина була продана в РФ, ще частину вторгували Китаю.

КрАЗ "Спартан"

Український бронемобіль, який був представлений громадськості в 2012 році. Виготовляється в Кремечузі за ліцензією канадської компанії. Корпус - із сталевих броньованих листів, забезпечує круговий захист від куль. На даху можна встановити різні бойові модулі: від кулемета до гранатомета. Також у бронемобіля є десантне відділення з амбразурою, звідки можна вести вогонь. А шини оснащені кулестійкими вставками.

Військово-транспортний літак АН-70

Літак нового покоління, розроблений КБ імені Антонова в Києві. Він повністю замінює фізично застарілий АН-12 та складає конкуренцію італійському Airbas A400M.

Розробку літака почали ще в 1970-х роках. У 1993 році прем'єр-міністри України Леонід Кучма і Росії Віктор Черномирдін підписали угоди про спільну роботу двох країн над літаком. Перший прототип виготовили вже в 1994 році. Зараз літак в стадії очікування серійного випуску.

У 2015 році літак взяли на озброєння в українській армії. За спільна участь в програмі росіяни тепер хочуть повернути свої гроші.

КрАЗ "Шрек"

Бронеавтомобіль, розроблений кременчужанами, за участю канадських та індійських компаній. Має V-подібне днище, яке забезпечує додатковий протимінний захист. Сам транспорт призначений для оперативного і безпечного переміщення особового складу військових підрозділів, техніки та обладнання, а також їх вогневої підтримки.

Новий бронеавтомобіль в 2012 році оцінили в Астані та Парижі. Розробники повідомили, що вартість одиниці техніки - близько 1 млн. доларів. У "АвтоКрАЗі" також повідомляють, що частка українських складових у новому броньовику становить 70%.