Мешканка міста Камінь-Каширський Валентина Королько подає до суду на Міністерство оборони. Чиновники відмовляються визнати учасником АТО її загиблого чоловіка, який пішов на фронт добровольцем.

Микола Королько з позивним "Сова" загинув у липні минулого року під час звільнення села Георгіївка на Луганщині. Відтоді вдова оббиває кабінети чиновників, аби отримати визначені законодавством пільги.

"Микола пішов на фронт у червні добровольцем у батальйон "Айдар". Загинув 21 липня. Тепер я сама виховую двох доньок дошкільного віку", - плаче вдова.

Після загибелі чоловіка Валентина обійшла всі інстанції, аби оформити пенсію дітям, пільги та допомогу.

"Власної квартири ми не маємо. Батьки у мене і в чоловіка вже пенсіонери", - розповіла "Знай" Валентина.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Читайте також: Бійцям АТО виплатили майже 16 млн гривень

У Міноборони жінці пояснили, що добровольців в зоні АТО, які не були призвані та мобілізовані, не вважають військовослужбовцями. Коштів членам їхніх сімей Міноборони не виділяє.

"В Міністерстві кажуть, що мій чоловік – цивільна особа, яка перебувала в зоні АТО" - говорить вдова.

Ще у січні Валентина Королько подала до суду. Проте справу розглядали лише 3 червня. Судове засідання знову перенесли. Валентина запевняє, що вона не одна така. Попередні позивачі справу виграли.

У схожу ситуацію потрапив і батько загиблого кіборга Святослава Горбенка з позивним "Скельд" – Сергій. Святослав пішов добровольцем до 5-го батальйону Добровольчого Українського корпусу "Правий сектор". 3 жовтня героїчно загинув в Донецькому аеропорту.

Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції відмовила батькам у проханні визнати їхнього сина учасником бойових дій. Мотивували це тим, що після смерті надання статусу учасника бойових дій не передбачене.

Читайте також: Бійцям УНСО подарували Урал

У воєнкоматі Сергієві Горбенку поспівчували та пояснили: батальйон ДУК "Правий сектор" у них на обліку не стоїть. Чоловіка відправили у відділ соціального захисту за місцем проживання. Там почали вимагати акт судово-медичної еспертизи.

У батька на руках він є. В документі заначено, що Святослав загинув від поранення в шию. Але аби узаконити акт, потрібно ще довідку від військово-лікарської комісії, яка б підтверджувала, що кіборга поранили саме у зоні АТО.

Ольга Петрушова, вдова загиблого бійця, ще торік подала до суду, аби її чоловік посмертно отримав статус учасника бойових дій. І справу виграла.

Олександр Петрушов також служив у ДУК "Правий сектор". Був у АТО з перших днів війни, а загинув у серпні 2014. Вдома у Олександра лишилося двоє малолітніх дітей.

Завдяки небайдужості громади, суд Ольга виграла ще у грудні.

"Чиновники кажуть, що за законом не мають права загиблому надати статус учасника бойових дій. Ми у суді довели, що закон цього і не забороняє", - каже адвокат Ольги Юлія Пашковська.

Дружина загиблого полковника ГРУ МО України Вячеслава Галви - Еліна також шукає справедливості по кабінетах.

Полковник Вячеслав Галва загинув 26 серпня під Новоазовськом, до цього тренував новобранців, стояв на обліку у батальйоні "Азов".

"Керівництво батальйону та МВД не змогли після загибелі чоловіка знайти оригінал його рапорту про призначення в батальйон. Залишилася тільки копія. Я була шокована – у чоловіка двоє дітей від першого шлюбу і двоє дітей наших з ним. Ми не маємо власного житла", - каже Еліна Галва.

Дякуючи друзям, подробиці справи дійшли до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та народного депутата Антона Геращенка. Ті пообіцяли допомогти.

Так Еліні вдалося отримати посвідчення члена сім'ї загиблого учасника АТО.

Проте у черзі на квартиру жінці відмовили, виплату одноразової допомоги теж затягують.

Військовий експерт Олексій Арестович стверджує, що захисники України та їх родини змушені звертатися до суду через бюрократію.

"На жаль, такі випадки непоодинокі. Вони з'являються через застарілу систему управління державою. Чиновники вимагають довідок, рішень, папірців, у всьому вбачають власний зиск. Родинам загиблих бійців не варто боятися підключати журналістів та громадськість, аби справа рухалася швидше і чиновники не гальмували її", - пояснює експерт.