Депутат Держдуми Костянтин Затулін подав на розгляд парламенту проект закону про надання політичного притулку громадянам тих країн, з якими у Росії діє безвізовий режим.

Як сказано в пояснювальній записці, зараз такі люди не можуть розраховувати на притулок, а, "з урахуванням того, що відбувається в Україні такі обмеження не відповідають реаліям", пише "Медуза".

Затулін запропонував змінити систему правового регулювання політичного притулку. Зараз ці норми затверджуються указом президента, а депутат пропонує закріпити їх у федеральному законі "Про біженців".

Парламентарій також вважає, що потрібно зняти обмеження на політичний притулок для громадян країн "з розвиненими і сталими демократичними інститутами у сфері захисту прав людини". Зараз цей пункт є в президентському указі.

За даними видання, на кінець 2015 року в Росії проживало близько 2,6 мільйона українців, більше 1 мільйона з яких приїхали до РФ з Донбасу. З початку конфлікту на сході України за статусом біженця в Росії звернулися понад 400 тисяч українців, а за дозволом на тимчасове проживання — близько 300 тисяч.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами
Показати ще

Українці можуть тимчасово в'їхати в Росію на термін до 90 діб за внутрішнім паспортом. Щоб продовжити термін перебування необхіден вид на проживання, дозвіл на тимчасове проживання, роботу або навчання.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, ставлення росіян до українців за останній рік покращилося.