В Латвії проводять конкурс на право демонтувати радянські ракетні шахти, що розташовані в Лієлплатонській волості Єлгавского району.

Про це повідомляє латвійський портал LSM.lv.

Ракетний комплекс, що призначений під демонтаж, є одним з понад десятка подібних. Їх побудували в Латвії ще в 1960-х роках.

Випущена з шахти ракета могла пролетіти понад чотири тисячі кілометрів та миттєво знищити територію, яка дорівнює площі третини Риги. Однак жодна ракета в радянський період звідти так і не вилетіла.

Загалом йдеться про чотири шахти. Всі вони вкриті величезними бетонними куполами з підземним центром управління посередині. На бойовому чергуванні ракетна база перебувала в 60-70 роках XX століття. Однак згодом цей об'єкт став непридатним.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Раніше в Латвії вже демонтували два аналогічні комплекси.

Читайте також: У Росії "розпиляють" на металобрухт атомний крейсер "Кіров"

Нагадаємо, у 60-роки на території Латвії розміщувалися п'ять стратегічно значущих полків радянських ракетних військ. У кожному з них були дві-три ракетні бази. Їх обслуговував персонал чисельністю від 600 до тисячі чоловік.

В Латвії розташовувалось щонайменше 12 ракетних баз. Радіація чи токсичне ракетне паливо на них відсутнє. Однак подібні об'єкти, особливо з затопленими шахтами, становлять великою загрозу самі по собі. Це підтверджують нещасні випадки, які час від часу відбуваються з тими, хто залазить туди в пошуках металу або з цікавості.