Федеральне бюро розслідувань США стежило за відомим у всьому світі колумбійським письменником Габріелем Гарсія Маркесом більше 20 років.

Про це пише Washington Post.

Згідно з даними газети, стеження за лауреатом Нобелівської премії з літератури почалося в 1961 році за наказом тодішнього голови бюро Едгара Гувера. У той час 33-річний Маркес приїхав в Нью-Йорк разом зі своєю дружиною і сином, щоб працювати в новинному агентстві Prensa Latina.

Видання посилається на розсекречені документи, отримані від ФБР, існування яких раніше не афішували. ФБР надало в розпорядження газети 137-сторінкове досьє, зібране на письменника за 24 роки. У той же час, ще 133 сторінки з досьє залишаються засекреченими. Можливо, в них міститься інформація про те, з якої причини влада США взагалі почала слідкувати за відомим письменником.

Родріго Гарсія, син письменника, зазначив, що члени сім'ї ніколи не помічали стеження за собою або за батьком, але при цьому він не був здивований даним фактом.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Читайте також: ФБР перевіряє приватний сервер Гілларі Клінтон

"Враховуючи факт того, що цей колумбійський хлопець відкривав у Нью-Йорку колумбійське новинне агентство, було б дивно, якби за ним не стежили спецслужби", - зазначив син письменника.

Маркес помер 17 квітня 2014 у віці 87 років в Мехіко, де жив протягом понад півстоліття. Письменник-прозаїк, журналіст, видавець і політичний діяч, Маркес став лауреатом Нобелівської премії з літератури 1982 року. Представник літературного напряму магічного реалізму і корифей латиноамериканської та світової прози XX століття, він є автором всесвітньо відомих книг, таких як "Сто років самотності", "Осінь патріарха" і "Полковнику ніхто не пише".

Нагадаємо, у травні з міжнародного книжкового ярмарку вкрали перше видання роману Габріеля Гарсія Маркеса "Сто років самотності". Книга оцінюється в 60 тисяч доларів.