Європейський союз має намір зняти частину санкцій з Білорусі, зокрема, скасувати заборону на в'їзд до ЄС президента країни Олександра Лукашенка.

Про це пише Reuters з посиланням на свої джерела в дипломатичних колах.

За даними агентства, питання санкцій, термін дії яких закінчується 31 жовтня 2015 року, обговорюватиметься наступного тижня. Швидше за все, формально вони будуть розширені, але при цьому їх дію призупинять на рік, що означає фактичне скасування. З "чорного списку" планується виключити самого білоруського президента і ряд високопоставлених чиновників, а також кілька компаній.

Як наголошується, приводом для зняття санкцій стане звільнення в Білорусі шести заарештованих опозиціонерів, включаючи колишнього кандидата в президенти Миколи Статкевича, а також конструктивна позиція, зайнята Олександром Лукашенком в українській кризі, і посередництво білоруської влади в Мінському процесі. При цьому ЄС зацікавлений у тому, щоб надати білоруському режиму альтернативне джерело фінансування і, тим самим, послабити зв'язки між Москвою і Мінськом.

Читайте також: Лукашенко помилував політв'язнів

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Нагадаємо, санкції ЄС проти Білорусі діють з 2006 року: тоді Лукашенку і низці білоруських чиновників було заборонено в'їзд на територію Євросоюзу. Пізніше санкції були розширені. Режим Лукашенка, зокрема, звинувачували у використанні репресій проти опозиції і порушеннях прав людини.