Європейські країни повинні докладати більше зусиль для допомоги біженцям, які шукають порятунку від війни. Таку заяву зробив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун під час свого виступу на Генеральній асамблеї ООН, пише Укрінформ.

"Усі країни повинні робити більше для виконання покладених на них обов'язків. Я хочу відзначити тих у Європі, хто високо несе цінності ЄС та надає притулок. У той же час я наполегливо закликаю Європу зробити більше", - сказав Пан Гі Мун.

Він нагадав, що після Другої світової війни самі європейці просили у світу допомоги.

"Необхідно боротися з торгівцями людьми та дискримінацією. У XXI сторіччі ми не повинні будувати паркани та стіни, натомість поглянути на глибинні причини, що змусили біженців залишити свої домівки", - зазначив генсек ООН.

Він наголосив, що деякі країни звалюють на себе тягар біженців, як би це тяжко не було.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

"Лівія, Йорданія, Туреччина діють щедро та прийняли у себе кілька мільйонів сирійських та іракських біженців. Різні країни, що розвиваються, приймають щораз більше біженців, незважаючи на обмеженість своїх можливостей", - додав Пан Гі Мун.

За його словами, наплив біженців ставить перед країнами-реципієнтами моральні питання.

"Як ніколи раніше активізувалася міграція населення. Ці потоки ставлять складні і часто дуже емоційні запитання. Тут необхідно керуватися міжнародним правом, правами людини та просто співчутливим ставленням", - підкреслив генсек ООН.

Читайте также: ЄС надасть 1,5 млрд євро Туреччині та Македонії на утримування біженців

Пан Гі Мун наголосив, що міжнародна спільнота має намагатися забезпечити спокій у регіонах, звідки прибувають біженці.

На його переконання, винні у кривавій війні у Сирії мають постати перед міжнародним трибуналом.

"Безневинні сирійці платять високу ціну, коли падають бомби та вчиняються терористичні акти. Стосовно жорстоких злочинів не повинно бути безкарності. Наша прихильність до справедливості має призвести до того, що ситуація буде передана на розгляд у Міжнародний кримінальний суд", - підсумував Пан Гі Мун.

Відзначимо, за оцінками ООН, щодня в Європу прибувають близько 8 тисяч сирійських та іракських біженців і це може тривати ще невизначений час.