Сьогодні, 24 листопада, турецький винищувач F-16 збив російський бомбардувальник Су-24. Даний інцидент, розбурхав світовий інформаційний простір. Мова, йде про ризик виникнення великого регіонального конфлікту. За багато років Росія і НАТО не були так близькі до прямого збройного конфлікту. "Знай" протягом дня приводила думки військових експертів і політичних оглядачів.

Олексій Арестович - український військовий експерт, прояснив деталі ранкової атаки і дав пояснення, як даний інцидент позначиться на загальнополітичному тренді в світі.

- Як ви оцінюєте ситуацію яка склалася в світі після знищення російського літака Туреччиною?

- Основним трендом який був у світі до вкидання "дикої карти" (збитий російський Су-24 - ред.) - створення антиігіловскої коаліції за участю Росії, в обмін на здачу України. Тобто Росія хотіла повернутися до клубу великих держав на ІГІЛовской карті. Особливо, російський план був близький до здійснення, після паризьких терактів і заяв президента Олланда про створення широкої потужної коаліції. Але ситуація зі збитим бомбардувальником Cу-24 турецьким винищувачем F-16 піддала ревізії російський план.

Читайте також: Росія-НАТО: Реакція військових експертів

Популярні новини зараз
Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах
Показати ще

Чи можна всерйоз розцінювати реальність приєднання Росії до даної коаліції, якщо Росія, воює з одним з учасників цієї коаліції ?! Взагалі, за неперевіреною поки що версією, ,. Мова йде про сирійських туркменів, яких Туреччина вважає "своїми". Прості порушення повітряного простору трапляються досить часто, і в звичайній ситуації, країни обходяться попередженням. Але, сьогодні вранці сирійські туркмени проводили військову операція (брали висоту) і були атаковані парою російський Су-24. Це і змусило Туреччину зробити настільки жорсткі дії по відношенню до Росії.
Цьому сприяв і внутрішній політичний контекст Туреччини, в якому Туреччина представлена ​​як велика держава. Президент Ердоган, не зміг не відреагувати на такі дії російських ВПС. Крім того, якщо подивитися на карту польотів російських літаків, буде видно, що російські літаки дуже короткий час летіли над територією Туреччини. Це підтверджує версію про те, що турецькі пілоти отримали наказ на збиття Су-24 не з причини, в даному контексті, незначного порушення міжнародного права, а як сигнал не чіпати сирійських туркменів.