Протистояння Росії з Туреччиною після збиття літака наростає. Протягом тижня Кремль скасував безвізовий режим, заборонив продавати туристичні путівки, знайшов "шкідливі речовини" в турецьких овочах та заявив про розрив спільних військових проектів.

Експерт Центру зовнішньополітичних досліджень Сергій Пархоменко розповів "Знай" як від цього протистояння виграє Україна.

- В яких напрямках можна очікувати розширення співпраці України і Туреччини в умовах конфлікту з Росією?

- Найголовніше – це енергетика. Остаточний зрив проект "Південний потік" залишає Росію наодинці з Україною в постачанні газу до Європи. "Північний потік" помітно слабший за потужністю і проходить через країни Балтії. А вони не надто дружньо ставляться до російського керівництва. Тому Україна зможе диктувати Росії жорсткі умови стосовно транзиту газу до Європи.

Другий напрямок – збільшення поставок українських товарів до Туреччини. Обидві країни підписали договір про зону вільної торгівлі з ЄС. Тому партнерство було передбачуваним. Але нинішня ситуація грає нам на руку. До того ж, постачати продукти до Туреччини легше, ніж до Північної Америці.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Третій пункт – заміна російських постачальників труб, комплектуючих та машинобудівної продукції. В Україні є повний цикл цього виробництва. Після 1 січня не доведеться навіть підписувати додаткові папери, оскільки наші країни гратимуть по загальноєвропейським правилам торгівлі.

- Чи зможуть туристи з України компенсувати відсутність російських?

- Закрити ринок ми точно не зможемо, оскільки щороку тільки офіційно до Туреччини приїжджало понад 4 мільйонів російських туристів.

Росія готується до третього сезону "Кримнаш" й створює умови, щоб росіяни поїхали влітку саме туди. Інша справа, що "прикормлений" російський турист все одне поїде саме до Туреччини, навіть, якщо доведеться брати для цього візу. Кремль знов намагається ігнорувати закони ринку, марність цього вони побачать вже наступного літа.

Читайте також: Турецький потік: Finita la comedia

- Турецькі кораблі були чи не єдиними, які регулярно відвідували порти окупованого Криму. Чи переможуть зараз гроші політичну доцільність?

- Впевнений, що ні. Це неможливо, навіть, якщо Ердоган домовиться з Путіним про припинення розростання саме військового протистояння.

Не забувайте, що Туреччина – один з найактивніших членів НАТО, співпрацю з яким наразі Україна активно розширює. Очевидно, що саме військова співпраця між нами зростатиме. Думаю, варто очікувати й спільного патрулювання Чорного моря, навчань і навіть охорони берегів.

До того ж, офіційний Стамбул зміцнить позицію стосовно кримських татар. "Крим – це Україна" лунатиме дедалі більше вже звідти. Росія перетворилася для Туреччини з партнера в недружнього сусіда й поки вона не забереться з Сирії – протистояння триватиме. Максимум про що вони можуть домовлятися – уникнення поширення військового конфлікту.

Читайте за темою: В Росії вже говорять про військову відповідь Туреччині