В Саудівській Аравії сьогодні проходять місцеві вибори. Але вони вже стали історичними для країни. В них вперше беруть участь жінки, як кандидати.

Про це повідомляє BBC.

Окрім права голосу, жінкам дозволили також висувати свої кандидатури. Це революційне рішення, адже Саудівська Аравія відома на весь світ своїм консерватизмом. Тут жінкам й досі не дозволяють водити автомобіль.

Загалом на місцевих виборах у якості кандидатів зареєструвалось 978 жінок. Вони змагатимуться за голоси виборців на рівні з чоловіками. Хоча від сильно половини людства за крісла боротимуться 5938 претендентів.

Жінки-кандидатки могли навіть проводити передвиборні виступи. Але робили вони це за перегородкою, або ж їх репрезентували чоловіки.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Усього на голосування зареєстрували 1,35 мільйонів виборців. Серед них 130 тисяч жінок.

Рішення, яке дозволяло жінкам голосувати на виборах, затвердив вже покійний король Абдалла. Його він прийняв в 2011 році. Тоді монарх наголосив, що саудівські жінки продемонстрували, що готові висловлювати правильні думки та поради.

Читайте також: Масову страту обвинувачених у тероризмі готує Саудівська Аравія

Вже за два після він призначив 30 жінок у консультативну асамблею Меджліс аш-Шура. В подальшому їх кількість мала складати щонайменше п'яту частину з 150 людей.

Це лише треті вибори за всю історію королівства. Для прикладу починаючи з 1965 і до 2005 року волевиявлення там взагалі не проводили.

Нагадаємо, суд Саудівської Аравії до страти засудив артиста і поета Ашрафа Файяда. Причиною такого суворого рішення стало його зречення від ісламу.