Сьогодні - п'ять років з дня авіакатастрофи під Смоленськом, в якій загинув президент Польщі Лех Качинський і ще 96 осіб. В останні роки збільшилася кількість поляків, які вважають, що катастрофа була результатом вбивства чи змови проти Качинського - зараз так вважають 22% опитаних у Польщі, в 2013 році ця цифра становила 17%, а в 2011 - 12%

Згідно з опитуванням, у версію змови чи вбивства вірять 34% молодих поляків (18-24 роки). У свою чергу, серед людей старшого віку, такої теорії дотримуються лише 19% опитаних. Серед поляків з вищою освітою, в змову вірить лише 17%, в той час як серед опитаних без вищої освіти цієї версії дотримуються 39%.

Найбільша група поляків (37%) вважають, що катастрофа сталася через тиск на пілотів - їх змусили садити літак, незважаючи на погані погодні умови. 34% жителів Польщі вважають, що причиною катастрофи були помилки пілотів. 29% вважають, що причиною катастрофи став загальний безлад в польській авіації. Опитування ​​було проведене фірмою "Millward Brown" на замовлення видання "Gazeta Wyborcza".

З нагоди річниці катастрофи в Польщі пройде ряд пам'ятних заходів: меси, покладання квітів на могилах жертв катастрофи, концерти. Заходи пам'яті жертв трагедії відбудуться також у Смоленську.