Час фортець і товстих захисних стін пішов у минуле разом появою артилерії. Виявилося, що від ядер і снарядів безглуздо ховатися навіть за самими товстими стінами. Але раптово епоха стін повернулася в другій половині ХХ століття. Тільки захищати вони покликані тепер не тільки від армії ворога, але і від нелегальних мігрантів та контрабандистів. Як колись китайці для захисту від кочовиків побудували свою знамениту Велику стіну.

Останні роки це питання актуальне і для України, плани спорудження стіни на кордоні з Росією періодично спливають у різних політиків. Найбільше населенню запам'ятався тоді ще прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який обіцяв стіну вже давно. Але через два роки на місці стіни поки залишається тільки рів та обривки колючого дроту. Цей рів вже став символом популізму, безпорадності влади і бездумної витрати бюджетних грошей.

Проте, є країни, де подібні стіни стоять вже давно і виконують свою функцію. Портал Знай.ua розповідає про місця та регіони, де світ розділений стіною.

Корейська демілітаризована зона

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Останній пам'ятник холодної війни, система стін і ровів між Південною Кореєю та КНДР простяглася вздовж усього півострова на 241 км. Майже на всю її довжину побудовано потужне укріплення, яке переривається всього на 10 км в районі Пханмунджомі.

Будувала стіну, само собою, Південна Корея. Мешканці півночі навпаки постійно норовлять її обійти. За 50 років існування демілітаризованої зони південнокорейські прикордонники знайшли 17 підкопів і тунелів. Скільки їх насправді невідомо.

Скільки ще простоїть ця стіна, сказати складно. Очевидно, поки в КНДР не відбудуться якісь радикальні зміни і ворожнеча між двома частинами розділеного народу не закінчиться, кордон буде представляти із себе фортецю.

Індійсько-пакистанський кордон

Ворожнеча між Індією та Пакистаном - це давня історія. Доходило і до збройних зіткнень, але зараз все відносно тихо.

Незважаючи на це, індійська сторона вважала за краще відгородитися від Пакистану стіною, довжина якої - цілих 550 км. Мало того, на думку пакистанців, за стіною знаходяться їх території, адже Індія пересунула кордон на 137 метрів углиб. Сама стіна досягає 3,7 метрів у висоту, по ній пущений струм, стоять камери і датчики стеження.

Зате просто населення обох країн може насолодитися барвистою і танцювальної зміною варти на деяких пропускних пунктах.

До речі, якщо стіна на кордоні з Індією пакистанцям не подобається, то загородження від Афганістану вони побудували самі. Паркан на тому кордоні завдовжки цілих 2400 км, і частково електрифікований.

Стіни Саудівської Аравії

Не секрет, що населення Саудівської Аравії сповідує ваххабізм - радикальну і екзотичну течію в ісламі. Тому відносини з одновірцями і сусідами по регіону у них склалися погані. Через це саудити побудували відразу дві стіни на своїх кордонах.

Одне загородження довжиною 900 км знаходиться на кордоні з Іраком. Що не дивно, з огляду на, що там вже багато років йде війна. І бойовики "Ісламської держави" давно оголосили Саудівську Аравію країною зрадників.

Друге загородження дісталося Ємену. І, до речі, на думку єменців, саудити при будівництві стіни "відкусили" у них цілих 7 км території.

Зелена лінія

Ще одна історія старої ворожнечі і стіни на кордоні - це Кіпр. Як відомо, північ острова належить Туреччині, а на півдні живуть греки-кіпріоти. Ще півстоліття тому життя остров'ян складалася з постійних інтервенцій і цивільних заворушень.

Щоб хоч якось врегулювати ситуацію, в ООН вирішила створити демаркаційну лінію, яка не дасть туркам і грекам знищувати один одного. Стіна простяглася на цілих 180 км і перетинає майже весь острів. Вартують кордон миротворці з "блакитних касок", адже Туреччина постійно тримає на своїй частині острова війська, готові перейти в наступ.

Стіни Ірландії

Єдиної стіни, що відокремлює протестантську Північну Ірландію від католиків немає. Це скоріше окремі огорожі, які, то надовго перериваються, то перекривають дороги і ділять цілі міста.

Ірландський конфлікт поки перейшов в "холодну" стадію, більше не чути перестрілок, ІРА не закладає бомби і чути заклики до примирення. Але ситуація все одно далека від нормалізації, занадто сильно на острові не люблять Британію і британців. Так що нікуди ці стіни поки не подінуться.

Ізраїльська стіна ганьби

Розділову лінію, що прикриває Ізраїль з боку Західного берега річки Йордан, будувати почали ще в 2003 році, за часів прем'єрства Аріеля Шарона. З одного боку, аргументи прихильників стіни можна зрозуміти, адже разом з її будівництвом різко знизилася кількість терактів, і ізраїльським військовим простіше контролювати кордон з Палестиною.

Але критики стіни стверджують, що де-факто Ізраїль не тільки присвоїв частину палестинських територій, але посприяв створенню гетто, в якому опинилося населення берега Йордану.

"Західний берег поділений на зони - A, B, і C. Палестинська автономія контролює тільки зону A. Це і є ці 20%. Решту зони контролює Ізраїльська армія. Палестинці, що живуть на інших 80% території, живуть під військовим режимом з усіма наслідками, що випливають. Але і регіони, які становлять 20%, - це в основному міста і великі конгломерати населених пунктів. Вони територіально не пов'язані і фактично є гетто, так як оточені зонами з військовою адміністрацією, яка контролює всі виїзди і в'їзди. Покинути їх вкрай складно. Покинути Західний берег в принципі майже не можливо. 99% прохань закінчуються відмовою. Проживають на цій території від 2.000.000 до 2.500.000 палестинців і близько 350.000 ізраїльських поселенців, або, як їх називають палестинці, колоністів. Будувати там колонії-поселення почали відразу після 67-го року", - прояснює ситуацію офіцер ЦАХАЛ у відставці Ігаль Левін.

Дійсно, існування стіни дуже ускладнює життя всього населення Західного берега Йордану, призводить до нагнітання напруги між палестинцями та ізраїльськими поселенцями. І коли-небудь ця стіна може стати причиною масштабного кровопролитного конфлікту.