У "Роскомсвободі" виявили веб-версію швейцарського захищеного месенджера Threema у Реєстрі організаторів поширення інформації. Організації, внесені до цього списку, за російськими законами, зобов'язані "збирати, зберігати та надавати інформацію про дії користувачів на своєму ресурсі уповноваженим держорганам".

Про це пише TJ.

При цьому, як відзначили представники Threema, компанія дотримується законів Швейцарії та відмовляється збирати дані користувачів або передавати їх представникам іноземної держави. А до реєстру їх вніс "Роскомнагляд", який запросив у швейцарців ім'я, фізичну та веб-адреси сервісу Threema.

У свою чергу в "Роскомсвободі" пояснили, що сервіс можуть звільнити від обов'язку зберігати інформацію користувачів, якщо він погодиться на ймовірну пропозицію спецслужб про надання доступу до цих даних "в повному обсязі на постійній основі та без будь-яких запитів".

Як відзначають експерти "Роскомсвободи", "інформація користувачів" - це більша частина метаданих: контакти, електронна пошта, кількість і обсяг повідомлень, всі авторизації через інші сервіси і точний час відвідувань.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Відзначається, що Threema першопочатково не відповідає тому, як його позиціонують. Його не можна вважати повністю захищеним, оскільки месенджер базується на закритому вихідному коді та поширюється за пропрієтарною ліцензією, таким чином він одразу не відповідає критеріям "безпечного і захищеного використання".

Месенджер став популярним в Росії влітку 2016 року, незабаром після прийняття Закону Ярової, який вимагає від мобільних операторів та провайдерів зберігати листування громадян в месенджерах, а від самих месенджерів – надавати ФСБ ключі від шифрів. Додатком почали користуватися чиновники та крупні бізнесмени, слідом за силовиками і фахівцями з цифрової безпеки.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.uа", засновник мессенджера "Telegram" та соцмережі "ВКонтакте" пообіцяв не видавати шифрування повідомлень нікому, в тому числі владі окремих країн.