Перед тим, як отримати громадянство одразу декількох держав, українцям необхідно почати спільну дискусію, аби вирішити це питання на суспільному рівні.


У цьому запевнив міністр закордонних справ Павло Клімкін під час виступу у Львові. За його словами, це стосується у першу чергу тих, хто вже оформив, або збирається отримати російський паспорт:

Павло Клімкін
Павло Клімкін

"Зараз ми в Україні маємо почати суспільну дискусію щодо можливості бути громадянином декількох країн, потрібно чесно це сказати. Проте ми не можемо навіть говорити про подвійне громадянство з Росією під час де-факто війни з нею. Ті, хто має російські паспорти, хай їх здають, всі інші – давайте розмовляти", - зазначив міністр.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще


Очільник відомства переконує, що два паспорти не зможуть оформити військові командири: або посада, або подвійне громадянство, як того вимагає чинне законодавство.
Клімкін зазначив, що така практика поки що працює всього у декількох європейських країнах:

"Натомість у нас його носії порушують законодавство, хоча це ще не означає, що вони – злочинці. В АТО загинули щонайменше 11 громадян Угорщини (мешканців Закарпаття з подвійним громадянством)", - додав міністр.

Як відомо, наразі українське законодавство прямо забороняє подвійне громадянство для державних службовців. Отримавши таке право, треба у першу чергу виконувати цивільні обов'язки обох держав, якщо між країнами укладено домовленість.


В Україні на даний час нараховується в середньому півмільйона таких осіб. По два паспорти оформлюють часто, зокрема – громадянство Польщі, Росії, Угорщини та Румунії.

Аби перевірити документи, місцева влада надсилає офіційний запит до іншої країни, або переглядає бази митних відомств, податкових органів – там значиться, чи перетинали ви кордон та від імені якої компанії реєстрували документи.


Дивіться: основні загрози подвійного громадянства в Україні


Нагадаємо, СБУ збирається запровадити кримінальну відповідальність за подвійне громадянство.
Як повідомляв Знай.ua, в Україні тимчасово припинили оформлення та видачу закордонних паспортів.
Також Знай.ua писав, Угорщина викликала "на килим" українського посла.