Президент Петро Порошенко заявив, що Україна взяла на себе обов'язки вирівняти внутрішні та зовнішні ціни на газ ще у 2008 році, за підписом прем'єр-міністра того часу. Про це він заявив 31 жовтня під час зустрічі з представниками бізнесу, передає "Українська правда".

Петро Порошенко
Петро Порошенко

За його словами, розрахунки за старими кредитами зараз складають 54 млрд боргу.

"Меморандум з МВФ підписали 31 жовтня 2008 року. Рівно 10 років тому, дивно, що опозиція не святкує цю урочисту дату", - сказав він.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Хто на той час був прем'єр-міністром, я називати не буду. Французькою мовою це звучить так: "Шерше ля фам". Але хто б там не був, подібні зобов'язання носять не персональний характер, а міжнародно-правовий характер. Хоча, брали одні, а повинні виконувати інші. Селяві", - додав президент.

За словами президента, якби Україні не потрібно було виплачувати борги, вона б змогла утриматися від траншу МВФ. Порошенко також заявив, що дешевий сир подають тільки в мишоловці, а дешевий газ – в російській клітці і тільки так можна виконати обіцянку про зниження тарифів на газ вдвічі або втричі.

Ревізори МВФ в Україні
Ревізори МВФ в Україні

Угоду про врегулювання ціни на газ в Україні підписали у 2008 році тодішній керівник МВФ Домінік Стросс-Кан і прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Порошенко також сказав, що відповідні зобов'язання Україна взяла, коли прем'єр-міністр Володимир Гройсман був мером Вінниці.

Володимир Гройсман та Петро Порошенко
Володимир Гройсман та Петро Порошенко

Раніше ми писали, що українська влада і Міжнародний валютний фонд (МВФ) на робочому рівні досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року і стікала в березні 2019 року.

Як говориться в повідомленні валютного фонду, угода підлягає затвердженню менеджментом фонду та затвердженню його радою директорів.

Нагадаємо, в Україні долар після зміцнення раптово зробив несподіваний маневр і почав падати в ціні.

Як повідомляв "Знай.uа", що МВФ розбив фінансові надії українців одним прогнозом.

Також Знай.uа" писав, Мінсоцполітики назвало розміри надбавок до пенсії, які повинні з'явитися в найближчі кілька років.