Український президент Петро Порошенко поставив Росії ультиматум: терміново звільнити всіх українських моряків, захоплених у полон в Азовському морі.

Категоричну заяву у бік країни-агресора глава держави зробив під час засідання військового кабінету у ніч на 26 листопада:

"Звертаюся до керівництва Російської Федерації з вимогою негайно звільнити українських військовослужбовців, яких із порушенням міжнародного права грубо затримали і доля яких невідома. Україна вимагає терміново їх передати українській стороні з кораблем", — зазначив Порошенко.

Глава держави додав, що Росія зобов'язана терміново деескалувати ситуацію не тільки в Азовському морі, а й на інших напрямках.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Просив би, щоб реакція на це була досить швидкою", — резюмував президент.

Кораблі ВМС України
Кораблі ВМС України

Після інциденту 25 листопада, коли корабель РФ протаранив буксир ВМС України на виході з Керченської протоки, Росія застосувала зброю проти кораблів ВМС України, захопивши три судна. На борту є щонайменше шестеро поранених, 23 українці стали військовополоненими РФ.

Безпека в Азовському морі
Безпека в Азовському морі

Зі свого боку ЄС і НАТО закликали Росію та Україну відновити свободу руху у Керченській протоці та не загострювати ситуацію в Азовському морі. Із засудженням дій Росії виступили також міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, МЗС Польщі, МЗС Румунії, МЗС Естонії, Канада, США, а також голова комітету Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттген.

Дивіться: Порошенко звернувся до Путіна

Нагадаємо, російські окупанти атакували у Азовському морі бронекатер ВМС України, пряма агресія поставила країну у ситуацію повної бойової готовності. Як повідомляв "Знай.ua", війська США увійшли в Чорне море. Також "Знай.ua", негода в Києві заблокувала в'їзд для великогабаритного транспорту.