Росія намагається максимально відхреститися від відповідальності за злочин у Керченській протоці та незаконне ув'язнення українських моряків.

російська агресія в Азовському морі
російська агресія в Азовському морі

Представники Росії в контактній групі в Мінську уникають навіть натяків на переговори щодо Азовського моря та Керченської протоки, в тому числі – про пропозицію України встановити пункт спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Керчі.

ОБСЄ
ОБСЄ

Про це розповіла перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, передає Радіо Крим.Реалії.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Росіяни навіть чути не хочуть про якісь поступки, що стосуються демілітаризації Чорного і Азовського морів. Вперше Борис Гризлов, представник Росії в тристоронній контактній групі, вискочив із переговорів, як тільки мова зайшла про Азов. А на останній зустрічі, 19 грудня, представник Російської Федерації взагалі не з'явився, і Росію представляли інші дипломати", – підкреслила вона.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Окрім того Геращенко зазначила, що "присутність Гризлова або інших представників нічого не змінює в позиції російської сторони", оскільки Росія і її представники в усіх групах "мають чітку установку на заморожування конфлікту".

Нагадаємо, американське посольство в Україні закликало Росію зберегти відкритою Керченську протоку. Така противодія законному транзиту України через Керченську протоку не що інше, як порушення міжнародного права.

Атака в Керченській протоці
Атака в Керченській протоці

Про це повідомили в посольстві США в Україні.

"Ми закликаємо Росію зберегти Керченську протоку відкритою і припинити переслідування міжнародного судноплавства в Азовському морі. Ми уважно стежимо за цією ситуацією і працюємо з нашими партнерами і союзниками. Ми закликаємо Росію повернути Україні суди і затриманих членів екіпажу і поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, які тягнуться до її територіальних вод", - сказано в заяві.

Раніше Знай.uа писав про те, що розвідувальний корабель ВМС Великобританії HMS Echo, який зайшов в порт Одеси, є сигналом для Росії, що свідчить про підтримку України перед загрозою агресії.

Також Знай.uа повідомляв, що головним завданням для ВМСна 2019 рік буде створення морської бази в Азовському морі і штабу Військово-Морських сил.