Скандальний представник російського МЗС Марія Захарова заявила, що стратегічний курс Росії на зміцнення відносин з Білоруссю не ставиться під сумнів.

Про це вона заявила в ефірі одного з телеканалів.

Захарова відзначила, що Мінськ й надалі залишатиметься надійним союзником Росії, попри нещодавні неоднозначні заяви президента Лукашенка.

"Білорусь - наш надійний союзник, партнер. Курс на розширення стратегічної взаємодії з Мінськом не підлягає сумніву, це закріплено, зокрема в концепції зовнішньої політики нашої країни", - заявила представник російського МЗС.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Разом з тим варто відзначити, що президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія найближчим часом може втратити потужного союзника – очолюваної ним країну. Станеться це у тому випадку, якщо Кремль не запропонує Мінську компенсацію після зростання ціни на нафту.

Як відомо, багато років поспіль для Білорусі було вигідно купувати російські енергетичні ресурси, а також експортувати їх повторно. Втім, останнім часом РФ планує отримувати за свою нафту бльше, щоб зменшити навантаження на власну економіку.

За оцінками влади Білорусі, план Москви коштуватиме Мінську 11 мільярдів доларів втрачених доходів упродовж наступних шести років.

Цікаво, що минулого року напередодні свого візиту до Москви, який відбувся 25 грудня, президент Білорусі Лукашенко заявив, що більше не вважає Росію "братньою державою".

Заяву із наради з актуальних питань співпраці Білорусі з Росією процитував Belsat, телевізійний канал із головним офісом в Варшаві, який проводить мовлення білоруською мовою на території Білорусі. Під час засідання Кабінету міністрів Лукашенко заявив, що більше не вважає Росію братньою державою "тому що, як мене поінформували, в Росії це не сприймається", – цитує ЗМІ президента Білорусі.

Примітно, що коментар Лукашенка пролунав після того, як Росія відмовилась надавати фінансову компенсацію на експортні мита Білорусі.

Білоруська сторона хоче домогтися від Росії компенсації за "податковий маневр", який призведе до подорожчання нафти для білоруських НПЗ. Мінськ оцінює свої втрати через "податковий маневр" в 2019 році на рівні 383 мільйонів доларів.

Нагадаємо, Лукашенко розповів про об'єднання Білорусі та Росії.

Як повідомляв "Знай.ua", таємну зброю Путіна проти Лукашенка розкрито.

Також "Знай.ua" писав, що Путін проверне у Білорусі "український сценарій", який готували ще за Єльцина.

Президенти Білорусі та РФ погодили створення робочої групи щодо інтеграції