Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що альянс повинен бути готовий до дій в новій реальності, при якій Росія розмістить значні ядерні військові потужності у своїх європейських кордонів.

Про це він сказав виступаючи в рамках Мюнхенської конференції з безпеки.

Зокрема, керівник НАТО відзначив, що альянс все ж залишає Кремлю цілих 6 місяців, коли Росія зможе повернутись до Договору про ліквідацію ядерних ракет середньої і малої дальності, здатних нести ядерний заряд без жодних наслідків. При цьому він визнає, що альянс вже зараз готується до можливих наслідків при відмові Кремля.

"Хоча ми і хочемо уникнути гонки озброєнь, ми не можемо дозволити собі бути наївними ... Ми повинні готуватися до світу без ядерної угоди і з великою кількістю російських ракет в Європі", - підкреслив він.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Він також нагадав, що саме президент Росії 12 років тому на безпековій конференції у Мюнхені висловив сумнів про необхідність збереження угоди.

"Саме тут Путін вперше висловив бажання залишити ДРСМД. Цей договір виконувала тільки одна сторона, і це не додавало нам безпеки", - пояснив він.

Разом з тим варто відзначити, що президент США Дональд Трамп закликав НАТО продовжити збільшення витрат на оборону і підтвердив свою відданість Альянсу.

Про це стало ясно з заяви виконуючого обов'язки міністра оборони США Патріка Шенахэна за підсумками дводенної зустрічі міністрів оборони країн-членів у Брюсселі.

"Те, що я чую від президента Трампа - нам потрібно колективно робити більше, і це сигнал для НАТО. Я не думаю, що можуть бути ухилення, ми повинні робити це разом. Труднощі, що стоять перед нами, полягають у підвищенні згуртованості громадськості перед загрозою. Я кажу про Росію, про Китай, про ситуацію, яка розвивається з інфраструктурою, кібербезпеки, космосом", - говорить Патрік.

Міністерську зустріч Шенахен назвав "сімейною" і вирішив нагадати сова Трампа про те, що він буде "Підтримувати НАТО на 100%".

"Говорячи про президента Трампа, він усвідомлює необхідність відповідати на ці загрози. Він усвідомлює, що нам потрібно робити більше", - зазначає міністр.

Він також привітав намір ЄС і Канади збільшити витрати на оборону до $100 млрд до кінця 2019 року.

Нагадаємо, Столтенберг попередив про страшну загрозу.

Як повідомляв "Знай.ua", Лукашенко коротко висловився про об'єднання з Росією.

Також "Знай.ua" писав, що українські "боги війни" знищили КамАЗ бойовиків.

НАТО продемонструвало, як діятиме у разі російської агресії