Екс-губернатор Одеської області, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі в інтерв'ю Дмитру Гордону розповів про особисту розмову з Петром Порошенком у 2014 році про те, як він планував "обміняти" відмову від контролю над Кримом на вступ України в Євросоюз і НАТО.

"От коли відбувалися ці події, у мене була розмова з Петром Порошенком. І він мені сказав: "Знаєш, Мишко, ти ж практично звикся з ідеєю, що Південна Осетія і Абхазія ніколи не повернуться в Грузію — точно так само ми повинні змиритися з ідеєю, що Криму вже в України не буде, але ми це поміняємо на членство в Євросоюзі і НАТО", — пояснив Саакашвілі.

"Я йому сказав — Петю, Петю, я тоді його ще Петею називав, він тоді ще не вимагав щоб його на "Ви" називали, він ще не був президентом (інавгурація Порошенка відбулася 7 червня, вибори нового президента України пройшли 25 травня - ред.), — по-перше, хто тобі сказав, що я звикся з тим, що наші території не стануть частиною Грузії? Вони стануть, і дуже скоро. Ми без них Грузію собі не уявляємо, ми будемо за це боротися до останнього", — згадав екс-президент.

Крім того, він поцікавився у Порошенка, чому той думає, що Україну приймуть до ЄС і НАТО, якщо Київ нічого не зробить з "віджимом" Криму. "Більше того, це будуть причини вас не прийняти", — зазначив Саакашвілі.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"І третє — хто тобі сказав, що на Кримі все зупиниться, що це не перекинеться на Донбас? Тоді він сказав: ні, ні, у Донбасі зовсім інша ситуація, там у нас дуже сильні позиції", — розповів він.

Також у бесіді про ситуацію в Криму Порошенко сказав, що там будуть "діяти" кримські татари.

"Я кажу — які татари? Або там буде діяти українська держава, або у вас Крим заберуть", — уточнив Саакашвілі.

Після цієї розмови, Порошенко вирушив у Крим, але вже було досить пізно", вважає Саакашвілі.

"Це не дуже гарна поїздка була. Але треба віддати йому належне — він не злякався їхати. Але ось вихідні позиції у нього були такі — яка різниця, Крим все одно піде. І більше того — у більшості української еліти, я багато разів чув, що все одно Крим піде, Крим все одно не буде наш", — підсумував він.

Нагадаємо, що Міхеїл Саакашвілі в одному з останніх інтерв'ю розповів про своє ставлення до Володимира Зеленського в якості ймовірного президента України.

Як повідомляв портал Знай.uа, кандидат у президенти України Анатолій Гриценко заявив, що всю нинішню владу необхідно посадити за ґрати.

Також портал Знай.uа писав, у Житомирі підірвали агітаційний мітинг кандидата в президенти України і чинного глави держави Петра Порошенка.