У середу, 24 квітня, чинний президент України Петро Порошенко зробив термінову заяву через указ глави РФ Володимира Путіна про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованого Донбасу. З'явилося відеозвернення на сторінці політика у Facebook.

За його словами, мова йде "фактично про підготовку Кремлем до наступного кроку агресії проти нашої держави – анексії українського Донбасу або створення російського анклаву в Україні". Порошенко вважає це черговим безпрецедентним втручанням Росії, грубим порушенням суверенітету України і нехтуванням зобов'язань у рамках Мінських угод.

Президент підкреслив, що Росія порушує гуманітарне право, яке забороняє окупаційній владі міняти громадянство жителів окупованих територій.

"Російська Федерація знову перетнула червоні лінії та відверто і нахабно торпедує мирний процес на Донбасі. Проведення фейкових виборів у 2014 і 2018 роках, вступ рублевої зони, експропріація українських підприємств, офіційне визнання документів, виданих незаконними органами – це далеко неповний перелік тих деструктивних кроків, що зробила російська сторона протягом останніх років", - підкреслив Порошенко.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Він додав, що мета Росії очевидна – обнулити Мінські домовленості, де чітко прописані її зобов'язання припинити обстріли, вивести свої війська і озброєння, звільнити українських заручників, повернути Україні контроль над її державним кордоном. "Разом з Мінськими зобов'язаннями Москва розраховує позбутися від санкцій", - упевнений президент.

"Незаконна видача паспортів РФ за так званими південно-осетинським і придністровським сценаріями - це спроба виправдати і легітимізувати військову присутність Росії на окупованій частині українського Донбасу", - резюмував президент.

Порошенко також закликав міжнародних партнерів не допустити найгіршого сценарію, засудити злочинні дії Росії, а також посилити режим міжнародних санкцій.

"У цьому зв'язку доручив МЗС негайно ініціювати обговорення цього питання в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема в ОБСЄ і ЄС", - сказав він.

Указ Президента Російської Федерації щодо спрощеної процедури набуття громадянства РФ громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету України та повне попрання своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей. Йдеться фактично про підготовку Кремлем до наступного кроку агресії проти нашої держави – анексії українського Донбасу або створення російського анклаву в Україні. Закликаю міжнародних партнерів не допустити найгіршого сценарію, жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій. У цьому зв’язку доручив МЗС негайно ініціювати обговорення цього питання в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема в ОБСЄ та ЄС.

Geplaatst door Петро Порошенко op Woensdag 24 april 2019

Нагадаємо, Порошенко не тільки анонсував свої подальші плани, але і заговорив російською мовою.

Як повідомляв портал Знай.uа, журналіст Олександр Дубинський спрогнозував плани поки що чинного гаранта Петра Порошенка після фіаско на президентських виборах.

Також портал Знай.uа писав, що Андрій Сенченко подав заяву в СБУ про наявність у діях Петра Порошенка ознак держзради за трагедію в Іловайську.