Генерал-лейтенант армії США у відставці, колишній командувач Сухопутних військ НАТО в Європі Бен Ходжес розповів про свої міркування стосовно процесів, які відбуваються між Україною і Росією. Про це він повідомив в інтерв'ю Gazeta.ua.

Бен Ходжес

Так, він вважає, що Україна повинна домагатися від Росії максимум прозорості у всіх процесах, які стосуються мирного врегулювання на тимчасово окупованому РФ Донбасі.

Німеччина повинна стежити за тим, щоб РФ не відступала від досягнутих домовленостей. За словами Ходжеса, він дещо розчарований позицією Німеччини і Франції, у відносинах з Україною, яка дає відчутний крен у бік Кремля. Макрон не приховує, що хоче якомога швидше повернутися у відносинах з Росією на позиції 2014 року.

"Такий підхід не допомагає досягти миру. Російське зброю і гроші широким потоком течуть, щоб далі вбивати українців на Донбасі. Щотижня гинуть люди. Захід повинен єдиним фронтом підтримати вас економічно, дипломатично, військово", - сказав Бен.

Популярні новини зараз
Мирний план Зеленського чи зникнення путіна? Астрологиня розповіла, як переможе Україна 90 днів спокою: які нові правила чекають на військовозобов'язаних Повістку вручили мамі або бабусі: адвокат пояснив, як діяти в такому випадку Здеруть не лише за комуналку: українцям встановили додаткову плату за житло
Показати ще

Екскомандувач вважає, що Росія спробує повернути Україні "Л/ДНР" на тих умовах, які дадуть можливість контролювати зовнішню політику України. Тому глава української держави Володимир Зеленський зобов'язаний бути насторожі.

Ходжес також припускає, що Кремль може влаштувати провокації в Чорному морі з метою подальшого захоплення берегової лінії, щоб зовсім відрізати Україні вихід до моря. Якщо таке трапиться, то Україні буде завдано нищівного економічний удар. Для того, щоб не допустити подібної помилки, Україні необхідно організувати щось на зразок чорноморської коаліції, яка змогла б протистояти російській експансії. Потрібно об'єднати свої зусилля з Румунією і Грузією, а також з військово-морськими силами НАТО, щоб забезпечити свободу морської навігації.

Бен Ходжес

До того ж, колишній генерал зазначив, що Північноатлантичний Альянс як і раніше налаштований на сприяння Україні у її оборонних цілях і все ще готовий до співпраці. До того ж, Бен сподівається, що на грудневому саміті НАТО Альянс підтвердить, що хоче бачити Україну у своєму складі.

Україна не повинна втрачати жодної можливості взаємодії зі збройними силами Альянсу. Необхідно приймати участь у спільних навчаннях і підтягувати свою армію до рівня НАТО. Більше того, українським офіцерам потрібно підтягнути свою англійську.

Також Ходжес підкреслив, що з початком російської агресії в Україні блок НАТО став значно активно розміщувати свою військову присутність у Східній Європі.

"Не знаю, у Вашингтоні готові на такий крок, але не скажу ні… Між Вашингтоном і Києвом може бути укладено угоду, щоб Америка розмістила військово-морську базу в Південному для логістики і присутності в регіоні. Це дозволило б швидко реагувати американцям на російські виклики. Станом на зараз це найбільш ймовірно, на що можемо розраховувати", - сказав Бен.

Така ідея послужила причиною недавнього візиту представницької делегації НАТО в Україну. Таким чином, головною метою їхнього ватажка явно був не Київ, а саме Одеса.

Також Ходжес дав рецепт, як змусити країни Заходу активніше відстоювати позиції України. Для цього вони повинні мати в Україні потужний особистий економічний інтерес. Найкраще – у вигляді власних інвестицій у підприємства, розташовані на території України.

Бен Ходжес

Нагадаємо, що протимінна група НАТО SNMCMG2 у складі четвірки тральщиків пішла з одеського порту.

Як повідомляв портал Знай.ua, комерційні судна країн-членів НАТО заходять у порти в окупованому Криму.

Також портал Знай.ua писав, що розкрили плани окупантів, для чого вони будували Кримський міст. Росіяни з самого початку прагнули заблокувати вхід в Азовське море.