У США тривають допити "Українагейту", які можуть запустити імпічмент президента Дональда Трампа. 13 листопада свідчення дав заступник голови місії США в Україні з 2015 по 2018 рік Джорд Кент.

Дипломат розповів, що колишній генпрокурор Юрій Луценко почав регулярно відвідувати Америку з травня 2018 року до адвоката Трампа Руді Джуліані.

За словами Кента, їх спілкування вилилося в об'єднання зусиль проти посла США в Україні Марі Йованович, директора НАБУ Артема Ситника, Джо Байдена і його сина Хантера.

Таким чином Луценко хотів помститися за підтримку посольством США антикорупційних українських відомств.

Джорд Кент, фото: РБК
Джорд Кент, фото: РБК

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Також Кент зізнався, за час своєї каденції на посаді генпрокурора Луценко викрив агента НАБУ під прикриттям, який розслідував справу про корупцію в Державній міграційній службі. А саме - про поставлений на потік нелегальний продаж українських паспортів. Тоді Луценко спробував домогтися, щоб Рада звільнила Ситника, але до розгляду ініціативи справа так і не дійшла.

Напередодні посли країн "великої сімки" зустрілися з вищим керівництвом країни і повідомили, що зміна антикорупційного законодавства та звільнення Ситника можуть коштувати Україні безвізового режиму з ЄС.

Після цього конфлікту інтересів Кент обговорив з експрезидентом Петром Порошенком звільнення Луценка.

"Кілька українців тоді розповіли мені, що Луценко намагався домогтися, щоб Трамп схвалив переобрання Порошенка. Це було в березні напередодні виборів. У будь-якому випадку, це б не допомогло, тому що Зеленський переміг за підтримки 73% виборців", - повідомив дипломат.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Кент додав, що після перемоги Зеленського він і Руні Джуліані контактували з Іваном Бакановим, який просив поради, чи варто йому підтримувати Ігоря Фрумана і Лева Парнаса.

На що дипломат пояснив, що Баканов може контактувати з ким хоче, але не варто давати якихось обіцянок, оскільки президенту України краще уникати контактів з приватними особами.

Нагадаємо, Facebook і YouTube заборонили будь-яку згадку Чарамелли.

Як повідомляв портал Знай.uа, Трамп готовий показати ще одну стенограму секретного розмови з Зеленським.

Також портал Знай.uа писав, що розмову Трампа і Зеленського спародіювали голлівудські актори.