Український олігарх Рінат Ахметов як і раніше зберігає контроль над туристичним бізнесом в окупованому Криму, спокійно обходячи санкції Євросоюзу.

Найбагатша людина України Рінат Ахметов розвиває туристичний бізнес в анексованому Криму, зберігаючи контроль над дитячим табором "Берег", санаторієм "Ай-Даніль" і резиденцією "Новий Кучук-Кой" в обхід санкцій ЄС. Про це стало відомо після спільного розслідування "Настоящего Времени" і антикорупційного проекту "Муніципальний сканер". Масштабне розслідування, яке вели майже два роки, отримало назву "Кримський архів".

Санаторій "Ай-Даніль"

Санаторій контролює колишній менеджер маріупольського заводу ім. Ілліча, який належить Ахметову. Це підприємство сфери відпочинку регулярно укладає державні контракти з компаніями, які знаходяться під персональними санкціями ЄС (наприклад, з "дочками" російської "Транснафти", яка з 2014 року знаходиться під санкціями ЄС і США), йдеться в розслідуванні.

Сам санаторій, як повідомляють журналісти, зареєстрували в російському реєстрі через лондонську компанію в жовтні 2014 року - через кілька місяців після введення санкцій.

Резиденція "Новий Кучук-Кой"

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Після анексії Криму резиденція стала належати лише зареєстрованій ТОВ "Старвіста Крим" - її кінцевим бенефіціаром через кілька кіпрських компаній також є Рінат Ахметов. Через те, що власники побудували на території резиденції басейн і будинок, що заборонено через статус охоронюваних земель, російська адміністрація в Криму завела на компанію справу.

Дитячий табір "Берег"

Також Ахметов як і раніше контролює другий за розміром після "Артека" дитячий табір "Берег". ТОВ "ДОТ" Берег зареєструвалося в російському реєстрі в 2015 році, а належить воно через кілька кіпрських і українську компанію також Ахметову.

З 2016 року ТОВ "Дол Берег" уклав п'ять держконтрактів з підконтрольними Росії структурами - Міністерством освіти Криму та Управлінням молоді Сімферополя. Загальна сума контрактів - майже 120 мільйонів російських рублів, тобто $ 1,8 млн. За нинішнім курсом.

Кіпрська влада на запит "Настоящего Времени" про можливе порушення санкцій не відповіли і порадили звернутися в компанії безпосередньо. У холдингу Ахметова SCM наполягають, що бізнесмен не має відношення до цих об'єктів, тому що їх "націоналізувала Росія". Але інформація в документах це не підтверджує. У дитячому таборі "Берег" Справжньому Часу підтвердили, що Ахметов не переставав зберігати контроль над компанією і ніякої "тимчасової адміністрації" в цю бізнес-структуру російська влада анексованого Криму не призначали.

Структура бізнесу Ріната Ахметова в анексованому Криму, інфографіка: Настоящее Время​

Нагадаємо, Ріната Ахметов закриває власну мережу магазинів "Бруснічка"

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський не збирається давати спуску Ахметову.

Також Знай.ua писав, в мережі показали палац Ахметова під Києвом