Деякі традиції минулих років дивують навіть не жорстокістю, а повною байдужістю до долі людини. Таким прикладом є традиція, ще до недавнього часу поширена у Чорногорії. Так, якщо у сім'ї з якихось причин не вистачало хлопчиків, одна з дочок на все життя ставала вірджиною.

Вірджин Станка Церович

Традиція існувала на півночі Чорногорії і стосувалася як мусульман, так і християн - католиків і православних.

Якщо батьки оголошували дівчинку вірджиною, вона все подальше життя вважалася хлопчиком. Носила чоловічий одяг, виконувала відповідні обов'язки по господарству, курила і пила, перебувала в суспільстві чоловіків і несла на собі чоловічий вантаж юридичної відповідальності – ставала спадкоємцем батька.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Микаш (Міліца) Караджич з племені Дробняк, 1865 року народження

Сім'я, що залишилася без спадкоємця, потрапляла в складну юридичну ситуацію і змушена була йти на такі хитрощі. Ще однією причиною появи Вірджін етнографи вважають поширені саме в цих районах традиції кровної помсти. Чоловіки часто знищувалися фізично або були змушені залишати свої родини, бігти, ось і доводилося жінкам брати на себе відповідальність.

Але головне, бути Вірджиною або мати її в родині вважалося дуже почесним. Ці люди користувалися загальною повагою, і в деякому сенсі вигравали перед звичайними жінками.

Вони отримували освіту, право голосу і мали досить високий статус в спільноті. До їхньої думки прислухалися. Вони назавжди забували про важку жіночу роботі. Можливо тому іноді вірджинами ставали не в ранньому дитинстві, а в більш дорослому і за власним бажанням.

Вірждини все життя зберігали суворий целібат і зазвичай доживали свій вік разом з незаміжніми сестрами, виконуючи у такій дивній родині роль чоловіка.

Дурджан ібі Главола, народилася в середині 1930-х в Призрене (Косово)

Цікаво, існують дані про те, що під впливом навіювання у таких дівчат, навіть пропадали жіночі цикли, що дуже дивувало лікарів. Самі вірджини пишалися своєю роллю і часто зневажливо ставилися до звичайних жінок.

Остання з відомих представниць цієї незвичайної "касти" померла в 2016 році, але багато істориків впевнені, що традиція жива й донині. Зафіксовано документально, що за останні 200 років в Чорногорії жили близько 150 вірджин.

Так остання з відомих вірджін Станка Церович, місто Шавник, близько 1930 року народження

Ще в ранньому дитинстві, після смерті 2 братів, Станка обіцяла батькові стати сином і клятву свою стримала. З 5-річного віку вона вела себе як хлопчик – курила, орала з батьком землю, стріляла з рушниці. Не торкалася до жіночої роботи і взагалі дуже презирливо ставилася до жінок.

Все життя Станка прожила з сестрами, верховодя ними. В кінці життя залишилася зовсім одна померла в будинку пристарілих на 85-му році життя.

Нагадаємо, у домініканському селі дівчата в 12 років перетворюються на хлопчиків. Генетики розкрили таємниці унікального феномена.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в деяких селах маленькі дівчатка змушені виконувати подружні обов'язки.

Також "Знай.uа" писав, близнята витратили на пластику величезні гроші, і тепер шкодують про це.