Хороший хліб - цілісне борошно, вода, закваска і сіль. Нічого більше не потрібно, щоб створити корисний продукт харчування. На жаль, мало виробників думають саме так. В результаті в хліб додають зовсім непотрібні жири, клейковину, нестійке до високої температури насіння та інші речовини. На що ж потрібно звернути увагу при покупці хліба?

Про це пише Світлана Фус для OBOZREVATEL.

Хліб з насінням.

Багато хто вважає, що хліб з додаванням насіння корисніший. Всім відомо, що горіхи і насіння є цінним джерелом ненасичених жирних кислот, вітаміну Е. Але, на жаль, ці компоненти дуже чутливі до високих температур, після випікання вони зменшують свої цінні властивості.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

На дріжджах або заквасці?

Хліб, виготовлений з використанням натуральної закваски, має перевагу перед дріжджовим. Зерно багате фітіновою кислотою, яка є анти-живильною речовиною. У кислому середовищі теста, яке забезпечує закваска, фітинової кислота в значній мірі дезактивирується. Тому, якщо є вибір: хліб на заквасці або дріжджовий хліб - вибирайте перший, особливо якщо купуєте цільнозерновий.

"Легкий" хліб, "живий" хліб, хліб з висівками, подібні сорти часто пропонуються для дієтичного харчування.

Вам потрібно знати два важливі чинники в хлібі, що впливають на властивості і його корисність.

Амілопектин. До складу крохмалю зернового борошна входить амілопектин і амілоза. Саме амілопектин робить хліб "білим і пухнастим". В організмі амілопектин засвоюється швидко, на відміну від амілози, що засвоюється повільно. Тому 2 скибочки хліба з пшеничного борошна піднімають рівень цукру в крові як цукор рафінад.

Від співвідношення амілопектину і амілози в крохмалі залежить глікемічний індекс хлібу, цей показник засвоєння вуглеводів використовують в дієтології.

Глютен або клейковина - це білок пшеничного, житнього і ячмінного зерна. У кишечнику глютен важко перетравлюється. Він може впливати на слизову оболонку - порушувати кишковий бар'єр для вірусів, бактерій, неперетравлених харчових макромолекул і провокувати імунну реакцію і запалення.

Усунення клейковини з раціону необхідно тим, у кого непереносимість або алергія на глютен. За останніми даними, від целіакії страждає близько 1% населення і 6% чутливі до нього. Ці люди вилучають зі свого харчування вироби з цих видів злакових.

Нагадаємо, правильна дієта може не тільки поліпшити самопочуття і прибрати зайві кіллограми, але і сповільнить процес старіння.

Як повідомляв Знай.ua, глава міфи про здоровий спосіб життя вже давно розвінчали.

Також Знай.ua писав, що не тільки гурмани люблять різні експерименти зі спеціями, багато людей все своє життя намагаються визначитися зі своїм списком кращих приправ. Спеції бувають не тільки дуже смачними, а й корисними для людського організму.