Вченим вдалося за допомогою терапії стовбуровими клітинами повернути паралізованим щурам можливість відчувати кінцівки і навіть пересуватися.

Дослідники під керівництвом доктора Шуламита Левенберга імплантували людські стовбурові клітини щурам з повним поперечним перерізом спинного мозку. Стовбурові клітини, взяті з мембрани слизової оболонки рота, були модифіковані підтримуючі клітини, що виробляють фактори росту і виживання нервів. Завдяки цьому спинний мозок піддослідних почав відновлюватися.

Крім того, що стовбурові клітини потрібно було імплантувати в спинний мозок через рівні інтервали, ученим довелося створити тривимірний каркас, до якого стовбурові клітини змогли прикріпитися, щоб вирости і перетворитися на підтримуючі. Також ці тканини потрібно було засіяти тромбинами і фыбрыногенами, які служать для стабілізації нейронів у спинному мозку щурів.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

В результаті піддослідні гризуни продемонстрували поліпшені темпи відновлення, порівняно з контрольною групою. Також 75% піддослідних змогли ходити, витримуючи власну вагу, а також отримали контроль над хвостами.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що наявність душі науково довели.