На Сонці виявили величезну "чорну діру". Через неї в космос вириваються потужні сонячні вітри.

Ультрафіолетовий знімок корональної діри опублікували на сайті NASA. Дослідники агентства пояснили, що такі отвори в сонячній атмосфері або короні з'являються в результаті динаміки магнітного поля зірки. Його вигини та злами також стають причиною появи плям та сплахів на Сонці.

Як і діра в озоновому шарі Землі, корональний отвір не проходить через всю атмосферу Сонця. Відмінність цієї області в тому, що вона значно холодніша і менш щільна за навколишню плазму.

Вчені пояснили, що потужний сонячний вітер, який виривається через "чорні діри", може становити небезпеку. Якщо він досягне поверхні Землі, то може вивести з ладу електронну апаратуру, в тому числі і на орбітальних супутниках. Крім того, очевидно, саме поява на Сонці "діри" стала причиною полярних сяйв, які спостерігалися з початку листопада в штаті Небраска.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Дослідники прогнозують, що корональні діри стануть з'являтися частіше в міру наближення Сонця до мінімуму свого 11-річного циклу, який настане в 2019-му році.

Чим загрожує Землі корональна діра на Сонце

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, останнім часом супутник SDA AIA171 під час спостереження за Сонцем часто фіксує на камеру позаземні об'єкти у формі величезного прямокутника або куба. Дослідники вважають, що це НЛО, які своїми розмірами в кілька разів перевищує нашу планету і продовжують кружляти поряд із зіркою.