Як повідомляють біологи і генетики, вимирання деяких видів відбувається не тільки з вини людини. Скорочення популяції окремих тварин може тривати мільйон років. Така доля спіткала і носорогів Dicerorhinus sumatrensis з острова Суматра. Аналіз ДНК цих тварин показав вкрай вбогу генетичну різноманітність. Це свідчить про те, що географічна ізоляція запустила процес виродження виду дуже давно. Такі носороги зовні нагадують своїх шерстистих побратимів з льодовикового періоду і майже не розмножуються в неволі. Ці обставини, як повідомляє Соцпортал, змушують біологів задуматися про клонування рідкісних звірів.

"Проведений нами аналіз генома показує, що весь плейстоцен був вкрай важким часом для популяцій носорогів на Суматрі. Коли рівень моря піднявся і сучасні Зондські острови були ізольовані від азіатського материка, чисельність цих носорогів різко скоротилася і більше ніколи не відновлювалася", — розповідає Герман Мейс (Herman Mays) з університету Маршалла в Хантінгтоні (США). Причина цього проста – приблизно мільйон років тому чисельність цих носорогів була відносно великою, приблизно 60 тисяч особин.

Приблизно 700-800 тисяч років тому стався якийсь катаклізм, в результаті якого їх чисельність знизилася приблизно в 5-6 разів, в результаті чого Dicerorhinus sumatrensis ступили на шлях вимирання, яким вони йдуть вже мільйон років. Це проявляється в тому, що їхня чисельність повільно, але постійно скорочувалася протягом усього цього часу, знизившись до позначки в приблизно 10 тисяч особин до моменту початку останнього наступу льодовиків, що сталося 35-25 тисяч років тому, і ще раз впавши до позначки в 700 особин після того, як льоди в останній раз відступили і рівень моря виріс близько 15 тисяч років тому.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про наближення загибелі найбільшого організму на планеті