З'явилася інформація про те, що колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною, яку розроблено ще за часів СРСР. Про це повідомляють зарубіжні ЗМІ, посилаючись на заяву колишнього командира британських хімічних і біологічних контртерористичних сил Хеміша де Бреттон-Гордона.

"Ми знаємо, що це нервово-паралітична отруйна речовина, а зарин і VX (ВІ-газ) вже офіційно скасували, так що залишається "Новачок", — сказав експерт.

Він зазначив, що речовину розроблено таким чином, щоб його не можна було виявити при стандартних перевірках. Скрипалю було достатньо лише доторкнутися до "Новачка" при відкритті будь-якої посилки, і ефект був би досягнутий лише через 40 хвилин.

За його словами, такі речовини звичайно мають високу в'язкість, що ускладнює їх розпилення з невеликих контейнерів. Проте знадобилася б дуже мала кількість в посилці, щоб спрацювало зі Скрипалем. Вона також може бути доставлена у вигляді порошку.

За неофіційною інформацією, "Новачок" розроблявся в СРСР із 1970-х до 1990-х років. Ця зброя вважається приблизно у вісім разів отруйніше забороненого VX.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Раніше, подруга дочки колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля стверджує, що жінка ні в чому не винна – вона "не робила нічого такого, щоб стати об'єктом отруєння.

Подруга доньки Скрипаля Ірина Петрова розповіла ЗМІ, що запам'ятала їх "ідеальною сім'єю". Однак вона вважає, що люди можуть боятися публічно говорити про них.

"Мені стає страшно. Ніхто не хоче спілкуватися - навіть її родичі", - сказала вона.

33-річна Юлія Скрипаль та її 66-річний батько перебувають у критичному стані в лікарні, а поліція досліджує місця, в яких були Скрипаль з дочкою, у тому числі і цвинтар, де поховані дружина і син екс-полковника.

Нагадаємо, колишній російський шпигун Сергій Скрипаль протягом 10 років зливав розвідки Великобританії важливу інформацію, а також весь телефонний довідник ГРУ.

Крім того, група слідчих у місті Солсбері Великобританії працює на цвинтарі - там поховані дружина і син колишнього російського розвідника Сергія Скипаля.

Також, витримавши мовчання в кілька днів, про отруєння у Великобританії колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля нервово-паралітичною речовиною нарешті почали розповідати підконтрольні Кремлю ЗМІ.

Дивіться сюжет про подію

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.uа", справа Скрипаля вийшла на новий рівень.