Рівне 106 років тому "Титанік" вирушив у свій перший і останній рейс. З цієї нагоди ми зібрали 20 маловідомих фактів про одне з найбільш невдачливих кораблів в історії.

1. Для будівництва було використано 3 мільйони заклепок, більшість з яких було виготовлено вручну.

2. Для спуску судна на воду треба було 23 тонни жиру, паровозного масла і рідкого мила: для змащення напрямних сходнею.

3. Конструктори вважали лайнер непотоплюваним. Подвійне дно і 16 водонепроникних перегородок були для того часу ноу-хау. Однак конструктори не знали, наскільки пробивним може бути айсберг.

4. На "Титаніку" не виявилося такої простої речі, як бінокль. Капітан звільнив свого другого помічника Блера, а той в помсту потягнув ключі від сейфа, де лежали біноклі для дивляться вперед.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

5. Корабельна аварія трапилося 14 квітня 1912 року. Події відтворені до дрібниць. З самого ранку раз десять екіпажі інших лайнерів передавали зведення про те, що айсберги вже неподалік, але "Титанік" ігнорував ці попередження. Остання зведення надійшла на "Титанік" за 40 хвилин до зіткнення. Але радист "Титаніка" навіть не дослухав повідомлення і перервав зв'язок.

6. На лайнері перебували багато знаменитостей того часу. Серед них, наприклад, була мільйонерка і феміністка Маргарет Браун. Вона славилася тим, що знає 5 мов і матюкається на них, як швець. Після зіткнення з айсбергом Маргарет допомагала розсаджувати людей по шлюпках, але сама покинути корабель не поспішала. Нарешті, хтось силою зіштовхнув її в судно і відправив у відкрите море. Добравшись до іншого корабля, "Карпатії", Маргарет тут же почала шукати для постраждалих ковдри, продукти, складала списки тих, хто вижив, збирала гроші. До моменту прибуття "Карпатії" в порт вона зібрала для тих, що вижили 10 000 доларів.

7. Інший відомий пасажир "Титаніка", бізнесмен Бенджамін Гугенхайм, посадив в рятувальну шлюпку свою супутницю. Він переконав її, що вони скоро побачаться, хоча сам розумів, що становище безнадійне. Разом з камердинером він повернувся в каюту і переодягнувся у фрак, а потім сів за столик в центральному холі і став пити віскі. Коли хтось запропонував їм все ж спробувати врятуватися, Гуггенхайм відповів: "Ми одягнені відповідно до нашого становищем і готові загинути як джентльмени".

8. Непогашений квиток на церемонію спуску на воду "Титаніка" пішов з молотка на Лондонському аукціоні за 56,3 тис. Доларів. А меню з борта лайнера зі списком з 40 страв було продано в Нью-Йорку за 31,3 тис. Доларів. Інша таке ж меню в Лондоні пішло за 76 тис. Фунтів. Ключі від корабельного приміщення, в якому зберігалися ліхтарі для рятувальних шлюпок, теж збереглися і були продані за 59 тис. Фунтів.

9. Лайнер тонув під музику. Оркестр до останнього стояв на палубі і грав церковний гімн "Ближче, Господь, до Тебе".

10. Російські глибоководні апарати "Мир" в 1991 і 1995 роках занурювалися до судна, яке зараз знаходиться на глибині 3,8 кілометра. Тоді апарати зняли відео, яке увійшло в горезвісний фільм Джеймса Кемерона. У цьому році на честь сторіччя загибелі лайнера, наші підводники знову обіцяли пірнути до "Титаніка".

11. ЮНЕСКО чекала сто років, щоб оголосити уламки "Титаніка" об'єктом культурної спадщини. Для таких випадків у них є спеціальна конвенція. Тепер ЮНЕСКО буде стежити, щоб предмети з "Титаніка" не дісталися некультурним дайверам.

12. Випущений в честь сторіччя фільм "Титанік 3D" вже зібрав в США значну суму в 17,4 млн доларів. "Титанік" Джеймса Кемерона 1997 року випуску мав феноменальний успіх і збори на ті часи величезні: 1,8 млрд доларів. Побити цей рекорд вдалося лише через 12 років кінофільму "Аватар".

13. Злощасний чорний айсберг, точніше, його фотографію, знайшли через 90 років після загибелі "Титаніка". Через кілька днів після трагедії якийсь Стефан Регорек з Богемії на іншому лайнері пропливав повз місце катастрофи і сфотографував айсберг. Після ретельної експертизи було доведено, що вм'ятини на айсбергу цілком могло зробити судно. Так що крижана брила теж постраждала.

14. Джек Доусон, герой того самого фільму, який приніс Камерону славу і багатство, - реальний персонаж. Правда, Кемерон потім запевняв, що ім'я він узяв зі стелі, і це збіг. Проте, реальний Джек Доусон був вугільників на "Титаніку". Правда, закоханий він був не в зеленооку Кейт Уінслет (вона адже тоді ще не народилася), а в сестру свого друга, який і умовив його стати моряком. У підсумку все, звичайно, загинули.

15. Про "Титаніку" до сих пір розповідають легенди. Наприклад, любителі містики вказують на те, що в 1898 році письменник Морган Робертсон написав роман "Марнота": про величезний трансатлантичному лайнері і його самовдоволених пасажирів. В оповіданні збігається дуже багато: назва судна - "Титан" - і навіть зіткнення з айсбергом холодної квітневої ночі.

16. Інша легенда свідчить, що раз в 6 років радисти ловлять в ефірі сигнал-привид SOS c "Титаніка". Вперше про це заявив екіпаж лінкора "Теодор Рузвельт" в 1972 році. Радист покопався в архівах і знайшов замітки своїх колег про те, що і вони отримували дивні радіограми нібито з "Титаніка": в 1924, 1930, 1936, 1942 роках. У квітні 1996 року сигнал SOS з "Титаніка" отримало канадське судно "Квебек".

17. Хоча офіційна версія свідчить, що "Титанік" потопив айсберг, не всі цьому вірять. Наприклад, дехто стверджував, що "Титанік" потопила німецька торпеда, яку випустили співробітники компанії, що побудувала лайнер, щоб отримати страховку. Втім, це звучить малопереконливо, враховуючи, скільки співробітників компанії загинуло 14 квітня 1912 року.

18. "Титанік" був не єдиним великим лайнером компанії "Уайт Стар Лайн". Корабель "Олімпік" почав будуватися одночасно з "Титаніком". У 1911 році при виході в 11-й рейс "Олімпік" зіткнувся з англійським крейсером "Hawk". Останній при цьому дивом залишився на плаву, в той час як "Олімпік" відбувся невеликими ушкодженнями.

19. Молодший брат "Титаніка", судно "Британіка", повинно було носити ім'я "Гигантик", але після краху першого лайнера будівельники вирішили стримати амбіції. "Британіка" був найкомфортнішим з трьох кораблів: на ньому було дві перукарень, дитяча ігрова кімната, гімнастичний зал для пасажирів другого класу. На жаль, пасажири не встигли оцінити переваги нового лайнера. Після початку війни він був переобладнаний в судно-шпиталь і незабаром підірвався на міні недалеко від Греції. Правда, більшість людей, що знаходилися на борту, вдалося врятувати.

20. Остання з пасажирок "Титаніка" померла в 2009 році у віці 97 років. На момент аварії корабля їй було 2,5 місяці.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в мережі з'явилося оригінальне відео відплиття Титаніка. Відео знято в ті часи і тільки кілька місяців тому воно було представлено широкій публіке.Унікальние кадри заворожують свідомість, люди пливли на смерть, але в той момент вони були щасливі.