24 червня православна церква відзначає пам'ять святого Варнави — засновника Кіпрської церкви, одного з апостолів від сімдесяти (в число цих «сімдесятників» традиційно включають учнів Ісуса Христа і їх учнів). При народженні його назвали Іосією, а прізвисько Варнава (що перекладається як «син утіхи») йому дали інші апостоли за щедрі пожертви на користь християнської церкви.

Житіє святого Варнави

Варнава був родом із Кіпру. В юності батьки відправили його в Єрусалим для отримання освіти у знаменитого царя вченого Гамаліїла. Разом із ним вчився Савл — майбутній апостол Павло. Варнава розділив із Павлом місіонерську працю, але згодом їхні шляхи розійшлися. В останній раз в Євангелії він згадується в зв'язку з відплиттям на Кіпр.

Через кілька століть з'явилися підроблені опису його мандрів. В одному з них говориться, що він проповідував християнство на своєму рідному острові, і його побили камінням іудеї. Інше, створене в Середні століття, розповідає про святого з мусульманської точки зору. Мощі святого Варнави були знайдені тільки в 488 році.

На Русі говорили: «На Варнаву не рви трави». Вважалося, що в цей день по травах, по лугах катається невідома сила. Цікаво, що в цьому випадку розгул нечисті припадав на південь, а не на нічний час, як зазвичай. Говорили, що біси на Варнаву ділять між собою уділи: кому в сінях хомути і віжки путати, кому до дітей невідомою хворобою приходити, кому рід людський лякати, а кому трави отрутою наповнювати.

З 24 червня починалися русальних дні, в яких водяні духи ставали видимими. Вони веселилися і влаштовували весілля. Добре, якщо русалка вибирала в чоловіки лісовика. Якщо ж вона звертала увагу на живу людину, то заманювала його в глухе місце, де могла залоскотати до смерті. У багатьох областях в цю ніч люди гуляли до світанку. Вони розводили багаття, біля яких танцювали і співали.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вважалося, що саме рух русалок сильно впливає на землю, рослинність, а отже, і на врожай. Наприклад, русалки під час цвітіння жита і пшениці гуляють по полю, і там, де русалка пройде, хліб стає густішим. Улюблене заняття цих істот - розгойдуватися на гілках дерев - теж має магічну дію: воно сприяє дозріванню плодів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 23 червня православна церква вшановує священномученика Тимофія.