У Польщі під час розкопок було знайдено радянський воєнний літак часів Другої світової війни. Літак був збитий, імовірно, взимку 1945 року, повідомляє "ZN.UA".

Чиновники розповіли, що частини літака знаходилися в річці Вісла, але раніше ніяк не могли знайти решту. Оскільки річки в Польщі обміліли до рекордно низького рівня через тривалу посуху, це й посприяло знахідкам реліквій воєнного часу. Річка зараз знаходиться на найнижчому рівні з кінця 18-го століття.

Радянський літак знайшли в неділю, 23 серпня. Роботи на місці знахідки продовжаться. Літак був збитий і впав у річку, приблизно, взимку 1945 року.

Дослідники знайшли залишки радянського винищувача-бомбардувальника в річці Бзура. Фрагменти перемістили у музей в сусідній Вишогруд. Повідомляється, що були виявлені останки двох членів екіпажу літака.

Читайте також: Голова МЗС Польщі порекомендував президенту "зважувати свої слова"

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Директор Центру культури "Вісла" та Музею Вісли у Вишогруді Павло Лещинський каже, що крім частин літака були виявлені окремі частини військової форми, пістолет ТТ, парашут, радіоустаткування і багато боєприпасів. Написи на приладовій панелі і на радіоприймачі зроблені кирилицею.

Нагадуємо, що у вівторок, 25 серпня, у Польщі були знайдені єврейські надгробки на мілині річки Вісла. У Варшаві вважають, що могильні плити знаходилися раніше на кладовищі Бродні в польській столиці. Там були поховані близько 300 тисяч євреїв, однак уціліли тільки 3 тисячі надгробків. Інші були знищені під час війни і після її закінчення - їх використовували як будівельний матеріал і для зміцнення берегів Вісли.