Майже 200 обшуків із арештом всієї техніки влаштувала Фіскальна служба лише за другу половину 2015 року. Експерти кажуть, що попри певне затишшя наприкінці року, Україна вже втратила мільярди доларів майбутніх інвестицій й найкращі кадри.

"З середини літа з обшуками у великих компаніях галузі приходили щотижня. IT-галузь – ледь не остання, яка ще жива в Україні. Але оскільки правоохоронці здебільшого не розуміють, чим ми займаємося – тупо забирають техніку", - каже "Знай" підприємець й віце-президент ITкомпанії "Інновекс" Михайло Чобанян.

4 листопада його квартиру теж обшукали, як свідка по кримінальній справі за використання онлайн-валюти біткоїн. Забрали комп'ютери, телефони з SIM-картами, флешки й навіть диски з музикою. Судова тяганина триває досі. Бізнесмену довелося поновлювати всі необхідні для роботи дані з нуля.

"Високотехнологічні компанії давно не зберігають на ноутбуках чи комп'ютерах ніякої інформації саме на випадок "маскі-шоу". Все в "хмарних технологіях". Якщо зранку техніку забрали, увечері колектив збирається в кафе, де всім роздають нові ноутбуки, міняють паролі й працюють далі", - каже Чобанян.

Масовими обшуками в IT-компаніях обурилися навіть в Адміністрації президента й в Міністерстві економіки.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Це злочин проти країни. Обшук з конфіскацією обладнання теоретично можливий у випадку, коли це загрожує національній безпеці. За більшістю підозр достатньо перевірити документи. Тим більше що у нас в законодавстві зафіксовано, що можна провести електронну перевірку", - заявив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків.

Читайте також: Мережа платіжних терміналів 24nonstop призупинила роботу через обшук СБУ

Фахівці кажуть, що спільними зусиллями хвилю "маскі-шоу" вдалося призупинити. В листопаді компанії здебільшого отримували "листи щастя" з вимогою додатково сплатити податки чи надати додаткову документацію.

Але нездорова активність правоохоронців вже спричинила масовий від'їзд фахівців з України.

"Тільки в Польщі офіційно працевлаштувалося більше мільйона наших громадян. Великі компанії вивозять найцінніших працівників до Чехії, Словаччини, Німеччини. Це просто національна катастрофа - виїжджають найкращі люди. Держава вже втратила десятки мільярдів доларів майбутніх інвестицій", - сказав "Знай" експерт з електронного врядування Реанімаційного пакету реформ Сергій Лобойко.

Рівень податків в Україні не найвищій в порівнянні з країнами, куди тікають IT-фахівці. Але майже в кожній країні Євросоюзу існують особливі можливості саме для високотехнологічних компаній, яким надають податкові пільги.

Експерти зауважують, що проблема не в розмірі податків, а в їх управлінні. Наразі в кожній компанії будь якої галузі можна знайти десятки порушень, оскільки закони писали саме так, щоб завжди було за що зачепитися.

На сьогодні частина підприємців втікла, чатина - "домовиллась". Лише кілька десятків компаній вийшли в публічний простір зі звинуваченнями на адресу Фіскальної служби й прокуратури.

"ІТ-компанії лише за минулий рік заплатили податків на 3 млрд. грн. Галузь вже сьогодні перебуває на третьому місці за внеском у ВВП країни після аграріїв та металургів. Якщо взаємодія влади з ІТ-бізнесом буде і далі відбуватися у форматі "боротьби", а не діалогу і співпраці, ми ризикуємо втратити індустрію", - заявив ЗМІ директор Асоціації ІТ Україна, яка об'єднує понад 40 компаній, Віктор Валеєв.

Згідно зі статистичними даними, Україна посідає четверте місце у світі за кількістю сертифікованих ІТ-фахівців, входить в "Топ-30" країн-розробників. Чотири вітчизняні компанії минулого року потрапили в десятку найкращих компаній галузі у світі. Причому, львівська компанія N-iX посіла друге місце.

Читайте за темою: Pioneers Kyiv: майбутні Бріни, Цукерберги та Джобси змагались в Києві