Відповідно до Закону про фінансування політичних партій, який буй прийнятий в 2016 році, кошти на статутну діяльність з державного бюджету мали отримати 11 партій, що набрали 2% голосів виборців. Відповідно до підрахунків експертів, загальні бюджетні видатки за 5 років існування мали б становити близько 6 мільярдів гривень.

З огляду на це, команда Громадського руху Миколи Томенка «Рідна країна» на сайті Президента ініціювала петицію щодо «Скасування бюджетного фінансування політичних партій в Україні». Петиція за рекордні 22 дні набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Микола Томенко розповів, чому виникла така ініціатива.

«Наша команда завжди виступала проти витрачання мільярдів бюджетних коштів на політичні партії, особливо коли їх творцями є олігархи, а в країні триває війна. Не слід забувати, що левову частку коштів, які отримали партії попереднього скликання, були витрачені на політичну рекламу на олігархічних каналах. Але сьогодні ми можемо проінформувати, що перший крок до ліквідації надмірних витрат коштів платників податків таки зроблено, – розповів Томенко, і додав: – Президент Зеленський відреагував на нашу ініціативу, яку в свою чергу, підтримало суспільство, і зареєстрував відповідний законопроект №1029, яким пропонується внести зміни до ст.172 Закону України «Про політичні партії в Україні», а саме зменшити фінансування політичних партій, які представлені в парламенті, та скасувати фінансування тих, які набрали 2%.»

Згідно з зазначеним законопроектом фінансування не отримають 6 партій, які набрали 2%, а ті, хто набрав 5% і потрапив до парламенту, будуть отримувати значно менше. Таким чином бюджет, а отже й платники податків, зекономлять більше, ніж 1,5 млрд грн. за 5 років, а політичні партії Вілкула-Кернеса, Гройсмана, Шарія та інших взагалі не отримають бюджетних коштів на свою діяльність.

Популярные статьи сейчас
Повремените с покупками: выплаты пенсий задержат Одни уедут, другие не доживут: как изменится Украина в ближайшие 15 лет Жизнь станет слаще без сахара: в Украине супермаркеты обновили цены на соль, майонез и кетчуп Украинские пенсионеры получат по 500 гривен "бонуса": кто в списке "летних" счастливчиков
Показать еще

Томенко вважає, що наступним кроком має бути зміна законодавства, яка чітко визначає та контролює на що витрачають партії бюджетні кошти.

«Потрібно заборонити використання бюджетних коштів на політичну рекламу і зберегти можливість витрачати їх, наприклад, на безкоштовну юридичну консультацію соціально незахищених верств населення, учасників бойових дій, пенсіонерів. Наша команда, вітаючи появу законопроекту президента Зеленського, буде й надалі стояти на тому, що у воюючій, бідній та корупційній країні слід відмінити фінансування й 5 політичних партій, які представлені сьогодні в парламенті.»

Томенко звернувся до лідерів партій, які будуть отримувати бюджетне фінансування: «Ми закликаємо лідерів партій, таких, як Європейська Солідарність на чолі з мільярдером Порошенком, Опозиційна платформа «За життя» на чолі з мільярдером Медведчуком та інших небідних лідерів парламентських партій скористатись правом відмовитись від державного фінансування, яке передбачене частиною третьою статті 173 Закону України «Про політичні партії в Україні» та подати до Національного агентства з питань запобігання корупції заяву про відмову, а дані кошти перенаправити на підтримку української армії, освіти, науки, культури, охорони здоров’я.»