Група арехеологів у Швейцарії виявила найдревнішу на території Європи скульптуру, що зображує людську фігуру.

"Ми виявили кисть руки, зроблену з бронзи і золота близько 3,5 тисяч років тому. Внизу на руці були зроблені отвори, які, імовірно, дозволяли прикріплювати її на палицю або стовп", - розповів один з археологів.

археологи
археологи

Повідомляється, що артефакт був виявлений поряд з озером Біль у західній частині Швейцарії.

Крім руки археологам вдалося розкопати кинджал і людське ребро. Фахівці повідомляють, що рука була відлита з бронзи і золота. Її розмір скоріше відповідає дитячому.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вченим вдалося датувати виріб 3,4−3,5 тисячами років тому. Швидше за все, воно є найдревнішим з таких артефактів, знайдених у Європі.

Нещодавно та сама група археологів вирішила повернутися до розкопок цього місця. Їм вдалося виявити останки чоловіки середніх років, а в ньому бронзову шпильку для одягу та бронзову спіраль.

"В похованні ми також виявили відламаний бронзовий палець, що збігається з розломом на руці, і залишки золота з "манжети". Це вказувало на те, що артефакт спочатку теж перебував у похованні", - розповідь автор дослідження.

Раніше повідомлялося, що неподалік від узбережжя Португалії археологам вдалося знайти торгове судно, затонуле 400 років тому. Цю знахідка вже по праву була названа "відкриттям десятиліття".

Цю інформацію повідомляє BBC-Україна.

Судно знайшли поблизу міста Кашкайш, поруч з Лісабоном, на глибині 12 метрів.

"З точки зору істориків, це відкриття десятиліття. А для Португалії це взагалі найбільш важливе відкриття в історії" заявив керівник археологічної експедиції Жорже Фрейре

Нагадаємо, під сплячим вулканом знайшли золоті коштовності залізного століття.

Як повідомляв раніше портал "Знай.ua", знайдено перша тварина планети Земля.

Також портал "Знай.ua" писав, українські археологи розгадали таємницю Барвінківського котла.