Вчені із Австралії розробили новий метод заплутування фотонів, який дає змогу об'єднати відразу три фотона, підвищити ефективність передачі даних у квантовій системі і тим самим стати ближчим до ефективної квантової телепортації.

Таким технологіям майбутнього, як квантові комп'ютери та квантова криптографія, необхідно експериментальне освоєння складних квантових систем.

Фахівці з Віденського університету та Австрійської академії наук дійшли до високого рівня вивчаючи це питання. Вони спробували використовувати складніші квантові системи, ніж двохмерно заплутані кубіти, щоб збільшити інформаційну ємність за допомогою того ж числа частинок. Створені методи і технології в майбутньому даватимуть змогу телепортувати складні квантові системи.

«Особливість нашого експерименту в тому, що в ньому вперше заплутуються три фотона, а не два, як зазвичай», - розповідає Мануель Ерхард, головний автор дослідження.

Для досягнення цієї мети, віденські фізики використовували квантові системи більш ніж з двома можливими станами: в цьому випадку мова йде про кутовий моментт окремих частинок світла. Ці окремі фотони мають більш високу інформаційну ємність, ніж кубіти. Але заплутування цих частинок світла виявилося досить складним на концептуальному рівні.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Я вважаю, що методи та технології, які ми розробили, дозволяють нам телепортувати більшу частину загальної квантової інформації одного фотона, що може бути важливо для мереж квантової комунікації», - підкреслює вчений Антон Зейлінгер.

Нагадаємо, раніше фізики втілили в життя технологію з фантастичних фільмів.

Китайські фізики наблизили на крок майбутнє. Їм вдалося провести міжконтинентальну "телепортацію".

Про це повідомляє прес-служба академії наук Китаю. Перший в історії подібний експеримент допоміг здійснити квантовий супутник "Мо-Цзи". Група вчених з Китаю і Австрії "телепортувала" частинки і провели сеанс конференц-зв'язкок.

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, що телепортація існує: вчені втілили мрію фантастів.

Також "Знай.ua" писав, про те, що телепортація стала реальністю.