Кава полюбилася давно і багатьом. Комусь своєю солодкістю, комусь гіркотою і кислинкою, когось вона освіжає і бадьорить, а когось тонізує. У світі існує 124 різних видів кави. При цьому 60% з них зараз знаходяться під загрозою зникнення.

Про це написали вчені з Американської асоціації сприяння розвитку науки в статті для Science Advances, передає Хвиля.

Так у лісах росте понад 100 видів кавових дерев. Люди п'ють каву лише двох видів — "арабіка" і "робуста".

В магазинах продають багато смакових різновидів кави завдяки тому, що в натуральну "арабіку" або "робусту" додають нових присмаків або сумішей.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Відзначимо, що всього на Землі відомо 124 види кавових дерев. Не всі вони можуть використовуватися для приготування звичного напою, проте всі вони відіграють важливу роль в існуванні якісної кави.Завдяки генетичному різноманітності сортів підвищується і якість продукту.

Як виявили дослідники, 75 видам кавових рослин загрожує зникнення, 35 перебувають під меншою загрозою, а ще про 14 видах відомо надто мало, щоб зробити певні висновки.

До всього іншого, американським вченим стало відомо, що 28% видів рослин дикої кави ростуть за межами охоронюваних територій, тому їх важко зберегти.

Загрозу представляють паразити, грибок, так звана хвороба грунту і непристосованість до змін клімату.

Більшість рослин дикої кави росте в Африці і на острові Мадагаскар. Крім того, кавові дерева можна знайти в Індії, на Шрі-Ланці та в Австралії. Найпопулярніший вид кави — "арабіка" родом з Ефіопії і Судану.

Вперше смаком і пахощами кави підкорив ченців з Ефіопії в 850 році. Монахи пили відвар зерен кавового дерева, щоб бадьоріше стояти на молитві. У світовому масштабі про каву стало відомо в 1475 році, коли в Стамбулі відкрили перший кавовий будинок.

Нагадаємо, дослідники вже довели – щоденне вживання кави в помірній кількості може бути корисним для організму. Але на жаль, є випадки, коли вживання кави варто припинити. Це залежить як від індивідуальних особливостей людини, так і від проблем зі здоров'ям.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кава є одним з найпопулярніших напоїв у всьому світі. Однак медики вже не перше десятиліття сперечаються про те, наскільки корисний і шкідливий даний напій для організму.

Також "Знай.uа" писав, американські вчені з Університету Арізони виявили, що звичні для людини напої, як чай та кава можуть загострити симптоми тривожності.