В короткі зимові дні людей охоплює млявість і апатія, практично летаргія, погіршується сон, з'являється тривожність, бачити і слухати нікого не хочеться, а хочеться тільки солодкого і на диван. Цими симптомами описують феномен, який у нас називають "зимовою сплячкою", у західних країнах — winter blues, а в науці — сезонним афективним розладом, або SAD (Seasonal Affective Disorder), пише Фокус.

Лікарі-практики накопичили достатньо досвіду, розробивши масу порад, як боротися з сезонною депресією.

Світло в обличчя

"Хімія" зимової хандри полягає в тому, що через нестачу сонячного світла в організмі людини падає рівень гормону серотоніну, який відповідає за хороше самопочуття. Але якщо сонця немає, то чому б його не замінити якимось аналогом? Так з'явилася світлотерапія і спеціальні лампи, які імітують природне, сонячне світло.

Лікарі радять приймати сеанси світлотерапії вранці, щоб завести біологічний годинник і вироблення правильних гормонів. Як зазначає американський психіатр-депрессолог Дуглас Бліх, дорослим досить посидіти перед лампою 15–20 хвилин.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Більше вітаміну

Недолік сонячного світла в зимові місяці впливає і на рівень вітаміну D в організмі людини, зокрема такого його різновиду, як холекальциферол, або вітамін D.

Недолік вітаміну D впливає на роботу багатьох систем організму, в тому числі кісткової тканини, серця, судин. Крім того, його пов'язують і з депресивними станами.

Особливість вітаміну D у тому, що, крім ультрафіолету, його можна отримати з тканин тварин: морської риби, як лосось, тунець та сардини, яловичої печінки, молочних продуктів. Підвищені дози вітаміну D необхідні дітям, підліткам, вагітним і годуючим жінкам.

Робота зі звичками

Одним з дієвих методів боротьби з зимовою депресією медики називають когнітивно-поведінкову терапію. Це популярний метод розмовної психотерапії, який полягає в тому, що лікар і пацієнт шукають шкідливі для людини установки та стереотипи, пов'язані з ними шаблони поведінки і намагаються змінити їх. Психотерпевти рекомендують попрацювати з режимом дня і звичками. Наприклад, намагайтеся вранці гуляти, щоб захоплювати хоч якусь частину світлового дня.

Нагадаємо, експерти Лондонської школи гігієни і тропічної медицини вважають, що Всесвітня організація охорони здоров'я помиляється щодо статистики смертності, пов'язаної з кліматичними змінами.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Також "Знай.uа" писав, що глобальне потепління може призвести до повторної епідемії бубонної чуми, яка знищила десятки мільйонів людей в Середні століття.