Психологи Університету Індіани провели масштабне дослідження і встановили, що терапевтичні програми в інтернеті ефективно пригнічують депресію.

В рамках наукової роботи психологи провели метааналіз 21 дослідження, в яких взяли участь 4781 людина, повідомляє Medical Xpress.

Ілюстрація: Peter Oumanski

За останні кілька років багато інтернет-додатків і веб-сайти заявляли про необхідність лікування депресії.

Темою цьогорічного дослідження стали програми, які допомагають у лікуванні психічних розладів, завдяки когнітивно-поведінкової терапії.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

"Попередні дослідження, ймовірно, були зосереджені на людях з дуже легкою депресією, тих, у кого не було інших психічних проблем, і у кого був низький ризик самогубства", — заявив автор дослідження Лоренцо Лоренцо-Луайс (Lorenzo Lorenzo-Luaces).

За словами вчених, інтернет-додатки на основі когнітивно-поведінкової терапії можна вважати новим інструментом для вирішення серйозної проблеми суспільної охорони здоров'я.

Ілюстрація: Peter Oumanski

Як заявляє Лоренцо-Луайс майже кожна четверта людина страждає від депресивного розладу: до них відносяться люди з легкою депресією або які хворіють депресією протягом тижня або місяця з декількома симптомами. Щороку їх кількість зростає, перевищуючи кількість психологів, які можуть допомогти їм.

Провівши "мета-регресійний аналіз", психологи виявили, що терапевтичні програми полегшують симптоми депресії і працюють у легких, помірних та тяжких випадках .

У багатьох дослідженнях, проведених у рамках аналізу, порівнювалося використання додатків когнітивно-поведінкової терапії в інтернеті з приміщенням в чергу на лікування або використанням "підробленої програми", яке давало слабкі рекомендації користувачу. У цих випадках додатки iCBT показали найвищі результати.

Це не означає, що вам слід припинити приймати ліки, а просто завантажити програму. Індивідуальна терапія та антидепресанти можуть виявитися більш ефективними, ніж додатки iCBT.

Однак учений додав, що програми знімають навантаження на лікарів і допомагають зменшити симптоми депресії

Інтернет-терапія також має перевагу в ситуаціях, коли доступ до медичного фахівця неможливий або не по кишені.

Ілюстрація: Peter Oumanski

Нагадаємо, депресія і ожиріння вважаються одними з найбільш серйозних захворювань у всьому світі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", японські вчені вперше виявили три підтипи депресії.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікування депресії.