Американські вчені додали до стандартних двох пар азотистих основ ще дві.

Вийшов полімер, який містить вісім нуклеотидів, названий хатимодзі-ДНК (hachimoji DNA), що в перекладі з японської означає "вісім букв". Робота опублікована в журналі Science. Передає Хвиля.

Останнє дослідження, яке очолив Фонд прикладної молекулярної еволюції США (FfAME), фінансує NASA. У Космічному агентстві підкреслюють, що пошук позаземного життя стає однією з головних місій організації, а ця наукова робота допоможе у створенні більш ефективних інструментів пошуку.

Дослідники синтезували нові нуклеотидні основи, які закодували літерами Z,P,S,B. Вони також утворюють пари на основі водневих зв'язків: Z-P і S-B. Хімік Стівен Беннер (Steven Benner) з FfAME сказав, що ретельний аналіз хатимодзі-ДНК допоможе зрозуміти, як життя за межами Землі могла б зберігати інформацію. Однак хіміки не обмежилися цими даними.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Автори продемонстрували, що ланцюжки хатимодзі-ДНК володіють регулярною структурою незалежно від послідовності елементів. Більш того, за допомогою синтетичної ДНК і вірусної T7 РНК-полімерази вони транскрибували хатимодзи-РНК у формі функціонуючого флуоресцентного хатимодзі-аптамери, завдяки чому синтез РНК визначався за світінням розчину.

До цього біологи вже додавали ДНК додаткову пару підстав, але вона з'єднувалася за допомогою гідрофобних взаємодій. Зараз же нові пари, як і натуральні, утримуються водневими зв'язками. Цю структуру планують використовувати для зберігання інформації поза клітини та створення наноструктур із заданими властивостями.

Зазначимо, РНК і ДНК складаються з чотирьох нуклеотидних основ, які кодуються літерами, — A, T, G, C. Кожна з них приховує азотисті підстави: аденін, тимін, гуанін і цитозин відповідно. Всі підстави стикуються один з одним водневими зв'язками за принципом комплементарності (At, G-C). Збудовані зв'язку і утворюють ДНК, яка міститься в клітинах всіх живих організмів на планеті.

Нагадаємо, голландський біолог Лукас Патті з Амстердамського вільного університету розробив прототип пристрою, який здатний надалі допомогти знайти ознаки рослинного життя на інших планетах.

Як повідомляв портал "Знай.иа" Скотт Уорінг – відомий експерт в області уфології. Він повідомив про захоплюючому відкритті, зробленому на Марсі. Експерт стверджує, що йому вдалося виявити захоплююче доказ того, щоб інопланетна життя дійсно існує.

"Знай.иа" писав, вчені отримали таємничі сигнали з космосу. Завдяки добре навченої штучного інтелекту повідомлення вдалося розшифрувати. Вони шокували дослідників.