Галактичний вітер з галактики Сигара дав підказки вченим про еволюцію галактик.

Про це повідомляє NASA.

Вчені дійшли висновку, що простір між галактиками заповнений пилом та газом, які й є першочерговим матеріалом для створення нових галактик.

Варто відзначити, що зірки у галактиці Сигара народжуються у 10 разів швидше ніж у Чумацькому шляху. Відзначається, що з центру цієї галактики "тече" галактичний вітер, що вирівнюється уздовж магнітного поля.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Відомо, що нове відкриття дозволить краще зрозуміти, як пил та газ неочікуваним чином виходить за межі галактики під впливом часу. Вченим вдалося визначити, що вітер також витягує магнітне поле галактики Сигари так, що воно розташоване перпендикулярно галактичного диску.

Разом з тим варто відзначити, що приблизну масу Чумацького Шляху, тобто Галактики, де знаходяться наша улюблена Земля, Сонячна система і інші зірки, вдалося "зважити" фахівцям з Європейського космічного агентства (ЄКА).

Вчені заявили, що обчислена маса дорівнює 1,5 трильйонам сонячних мас.

Так, обчислення було здійснено на основі об'єднання даних, отриманих від місії телескопа ESA Gaia та спостережень, проведених за допомогою космічного телескопа Hubble. Попередні обчислення, проведені астрономами різних країн, вказали на маси від 500 мільярдів до 3 трильйонів мас Сонця.

Як наголошується в заяві ЄКА, настільки сильне розходження в оцінках "в основному пов'язано з різницею в методах обчислення розподілу в Галактиці темної матерії, на яку припадає її 90% маси". Оскільки темна матерія не випускає електромагнітного випромінювання і не взаємодіє з ним, це ускладнює або навіть унеможливлює її пряме спостереження.

Варто нагадати, що апарат InSight за чотири години пробурив свердловину 50 см в марсіанському грунті, після чого бур наткнувся на перешкоду - великий камінь або якусь іншу щільну породу. До такого розкладу подій астрономи не були готові. Втім, є кілька варіантів вирішення цієї проблеми.

Нагадаємо, NASA показало космічні "бульбашки" нереальних масштабів.

Як повідомляв "Знай.ua", астрономи зафіксували злиття галактик.

Також "Знай.ua" писав, що марсохід знайшов невідомі живі організми у найнесподіванішому місці.

Чумацький шлях VS Андромеда. Вид з Землі