Українці, які мають заборгованість, не зможуть перереєструвати своє авто. Якщо є непогашений борг за комуналку, прострочений кредит в банку, заборгованість по аліментах, продати машину не вийде.

Відповідні рішення днями ухвалив Кабінет міністрів України.
"При наявності відомостей про особу в Єдиному реєстрі боржників перереєстрація, зняття з обліку транспортного засобу не здійснюється", - йдеться в постанові Кабінету міністрів №621. У реєстрі знаходиться у відкритому доступі інформація про всіх, з кого отримують борги за допомогою виконавчої служби.


Так, відповідно до закону "Про виконавче провадження", чиновники зобов'язані вносити в єдиний відкритий реєстр інформацію про всіх боржників. В першу чергу це неплатники аліментів, боржники банків, ті, хто не платить за комуналку, відмовляється платити штрафи і т.д.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще


Хто може потрапити в реєстр:
- мають майновий або грошовий борг;
як мінімум три місяці не платили після того, як суд прийняв рішення стягнути борг;
- фізичні або юридичні особи.
Реєстр створювався для того, щоб прості українці і органи влади отримали доступ до інформації про боржників. І після вступу в силу постанови №621, користуватися такою можливістю зобов'язані Сервісні центри МВС. Саме вони проводять реєстрацію транспортних засобів.

"Якщо суд видає виконавчий лист, відкривається виконавче провадження - людина потрапляє до Реєстру. Потім борг сплачується, справа закривається і інформацію з Реєстру вилучають. Тобто якщо у вас борг перед банком, аліменти не платили і т.п, просто оплатіть і тоді зможете продати машину", - пояснює юрист Олександр Плахотник.


Також реєстром можуть користуватися роботодавці та ділові партнери. "Людина, яка порушила свої зобов'язання і не продемонструвала платіжну дисципліну, може викликати підозри", - пояснює Плахотник.


Нагадаємо, український уряд планував активувати закон "Про житлово-комунальні послуги", вступ в силу намічалося на 10 червня, але його вирішили відкласти, оскільки підзаконні акти досі не готові. Перенести зібралися неслабо: на наступний рік.


Як повідомляв раніше Знай.ua, Верховна Рада всерйоз взялась за боротьбу з нелегальним ввезенням автомобілів з іноземною реєстрацією. Законопроекти, подані на розгляд, мають поставити крапку в скандальній історії з євробляхами.


Також Знай.ua писав про те, що українці дедалі частіше обирають нові автівка. Вживані добряче б'ють по кишені, це є одним із критеріїв нових вподобань громадян.