Усі чули про клінічні випробування ліків. Та не всі знають, які наслідки вони мають. Про це вирішила розповісти в.о. глави Міністрества здоров'я України Уляна Супрун на сторінці в Facebook.

За словами Супрун, шкода від клінічних випробуваннь нових медпрепартів є міфом, що це щось страшне та загрозливе для людей, які беруть в них участь. Він частково навіяний недостатньою кількістю інформації, а частково — масовою культурою, на кшталт фантастичних фільмів про супергероїв, де люди після вживання невідомих речовин отримували надздібності або ж перетворювалися на чудовиська.

медпрепарати

"Якщо коротко — дослідження допомагають пацієнтам із дуже складними захворюваннями отримати доступ до інноваційних ліків і повний медичний супровід за кошти фармвиробника, тобто абсолютно безкоштовно. Українським лікарям — отримати досвід роботи з найбільш сучасними світовими методами лікування. В Україні завдяки клінічним дослідженням можна отримати безоплатну медичну допомогу в області онкології, психіатрії та неврології, гастроентерології, ревматології, кардіології, ендокринології та гематології. Загалом найбільше випробувань стосуються саме таких захворювань, які важко піддаються лікуванню, стають причиною інвалідності, або ж суттєво погіршують якість життя людини", - пояснила Супрун.

пост/ Facebook

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Як підкреслила представниця МОЗ, не потрібно боятися цих випробувань паціжнтам з тяжкими захіорюваннями, адже це є можливістю отримати лікування безкоштовно, або ж спробувати ті препарати, аналогів яких на ринку не знайти.

В Україні переважно випробовують ліки з уже підтвердженою дією. Це дослідження 3-ї фази, коли ліки випробувано на безпеку та дієвість — 64% усіх клінічних досліджень в Україні у 2017 році були саме такі. Їхньою задачею є уточнити дозування, порівняти ефективність з іншими препаратами, або визначити побічні ефекти. Шансів отримати користь від такого лікування набагато більше, аніж ризиків.

"Звісно, є дослідження 1-ї та 2-ї фази, коли треба перевірити, чи безпечний препарат", - додада Супрун.

Однак до таких досліджень залучають невеликі групи людей, крім того, вони мають бути здоровими, або ж пацієнтів з певними проблемами.

лікарня

Втім, ці процедури відбуваються лише за повною добровільною згодою піддослідних та після отримання необхідної інформації про випробування.

Всього в Україні триває півтисячі 502 активних клінічних випробувань і ця цифра щороку росте. Близько 75% випробувань, що проходять в Україні, відбуваються одночасно і в інших країнах.

Нагадаємо, винахід Нобелівських лауреатів врятував онкогворого українця.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Шотландії медики почали лікувати за допомогою прогулянок.

Також Знай.ua писав про те, що милі пухнасті тваринки допоможуть вченим боротися з раком.

Дивіться: Програма "Доступні ліки". Як працює