Монетизації субсидій, про яку так багато говорили в Мінсоцполітики, українцям чекати не варто. Вже стало очевидним те, що з 1 січня 2019 року люди не отримають живих грошей на оплату комунальних послуг.

Про це розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, повідомляє Gazeta.ua.

"В Україні монетизували субсидії на обслуговування прибудинкових територій. Йдеться про суми в 100 гривень. Коли мова заходить про субсидії на газ та опалення, то всі мовчать. Там суми серйозніші - понад 2 тисячі гривень", - каже експерт.

За словами аналітика, насправді щоб провести справжню монетизацію субсидій, достатньо місяця.

"Потрібна постанова Кабміну. Тоді українці будуть подавати декларацію про доходи у відповідні органи. Ті перевірятимуть дані. Після чого субсидію виплачуватимуть живими грішми на платіжну картку споживача. Технічно проблем немає. Але чиновникам це не вигідно", - наголошує Олександр Охріменко.

За його словами, в Україні не досконала програма субсидій. Справа в тому, що її вводили як тимчасовий захід на декілька років. Чекали, що економіка та доходи українців зростуть, однак цього не сталося.

"Зараз бюджет субсидій дуже великий. Є команда зменшувати його. У такому випадку борги за комунальні послуги зростуть з 28 до 70 мільярдів гривень. Щоб скоротити їх, треба удвічі зменшити тарифи на комунальні послуги. На їх оплату люди мають витрачати у середньому 10-15% від доходів. Українці платять всі 50%. Деякі просто фізично не можуть розрахуватися з боргами за комунальні послуги", - підсумовує Охріменко.

Нагадаємо, що в Україні з 2019 року будуть монетизовані субсидії. Це означає, що всі субсидіанти мають отримувати гроші на руки.

Відомо, що нову систему випробують на тих будинках, які об'єдналися в ОСББ. Так, замість платіжки, в якій вказується сума за комуналку вже з урахуванням знижки, сім'я отримає живі гроші. В першу чергу, монетизують внески ОСББ, платежі на обслуговування будинку та прибудинкової території.

Як повідомляв портал "Знай.ua", власники сільських господарств в Україні зможуть зберегти субсидію з допомогою нового органу, введеного в регіонах.

Також "Знай.ua" писав про нові правила призначення субсидій на комуналку, які діють з 1 травня 2018 року.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще