У Мінсоцполітики розповіли, як будуть перевіряти субсидиантів в цьому році. Так відмовити в оформленні субсидії можуть через отримання грошового переказу, що перевищує 50 тис. грн. А також після перемоги в лотереї — її також врахують, як дохід. Однак депозити в банку і відсотки від них, і навіть кэшбеки не вплинуть на розрахунки розміру пільги. Передає Хвиля.

Перевіряти субсидиантів на предмет великих транзакцій чиновникам допомагають і банкіри, які моніторять не тільки витрати, але і грошові надходження на рахунки.

Також приміром, в Одесі управління соцзахисту вимагає від управителів додаткові документи, замість необхідних за законом (копії документа про державну реєстрацію та виписки з протоколу загальних зборів про визначення переліку та розміру внесків та платежів співвласників). І в разі ненадання документації, просто відмовляють у нарахуванні субсидій.

До речі, юристи спостерігають сплеск по шлюборозлучних справах, і запевняють, що пов'язано це саме з субсидіями. Люди розлучаються формально, з метою виключення непрацюючих осіб з числа прописаних для отримання субсидії.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

За словами гендиректора Директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко, нерідко субсидианты має намір виписують одного з членів сім'ї для оформлення субсидії. При цьому, фактично ніхто нікуди не з'їжджає.

Так багато українців йдуть на такі заходи, щоб отримати субсидію: щоб обійти моменти з непрацюючими членами сім'ї — отримують довідку про те, що разом не проживають; розлучаються, щоб не було відмови у наданні субсидії; хтось із непрацюючих стає на облік в центр зайнятості (біржі праці); реструктуризують борги по комунальним послугам; судяться для отримання ухвали суду про оскарження боргу.

Як підрахували чиновники, вже зараз до 10% грошей, виділених на субсидії, витрачаються нераціонально. Щоб вивести особливо хитрих пільговиків на чисту воду, у відомстві розробляють так званий ризик-орієнтований підхід у підході призначення соціальної допомоги.

Якщо ж знайдуть порушення при поданні декларацій субсидію попросять повернути за весь період її надання.

Нагадаємо, Гройсман заявив про те, що припинення співпраці з МВФ обернеться для України дефолтом.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, стали відомі махінації українців з субсидіями.

Також портал "Знай.uа" писав, кожен зателефонувавши на "гарячу лінію" може повідомити про незаконне отримання пільг, наприклад сусідами.